For å favne bredt nok i et flerårig løp for både uformell og formell kompetanseutvikling, tar prosjektet utgangpunkt i følgende tre innfallsvinkler:
- Kulturell bevissthet, kommunikativ kompetanse og litterær kompetanse. Kulturell bevissthet handler om rolleforståelse, litteratursosiologi og litteraturpolitikk.
- Kommunikativ evne/kompetanse handler om at bibliotekansatte må kunne formidle litteratur, tekster, informasjon og kunnskap godt, både muntlig, skriftlig, fysisk og digitalt.
- Litterær kompetanse er her kompetanse om det vi skal formidle, litteratur, innhold fra fag- og folkebibliotek og kritisk tenkning.
Samarbeidspartnere
Viken fylkesbibliotek er prosjektkoordinator, alle deltakende fylkesbibliotek eier prosjektet og står ansvarlige for gjennomføring. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Nasjonalbiblioteket, universitet/høgskoler, Leser søker bok og vitensentre, samt nye samarbeidspartnere som kommer til i løpet av prosjektet. Troms og Finnmark fylkesbibliotek deltar i prosjektgruppen.
Kristin Storvig fra Trøndelag fylkesbibliotek er prosjektleder.
Oversikt over prosjektet
Den første fasen av prosjektet varte fra 1. januar 2021 - 31. desember 2022 (Fase 1).
Fra 1. januar 2023 startet fase 2 av prosjektet, som er kalt «Trygghet og kunnskap for å nå et mangfold av mennesker. FiF2.»
Prosjektbeskrivelse fase 1
Prosjektbeskrivelse fase 2
Se nyheter og satsingsområder på prosjektets side på bibliotekutvikling.no
Fylkesbibliotekets ansvarsområder
Troms og Finnmark fylkesbibliotek er involvert i prosjektet på flere måter.
- Lesersørvis for barn: Ida Z. Sagberg var med å skrive den nye metodeboken.
- Spillformidling: Mads Munkvold er med i ressursgruppen for spillformidling.
- Prosjektgruppe: Ellen Berg Larsen og Mona Fonnes er med i prosjektgruppen der alle deltakerfylkene har representanter.
- Satsingsområde kunnskapsaktør: Mona Fonnes er koordinator for satsingsområdet.