Nyhetsbrev september 2022

Fylkesbiblioteket sender ut månedlige nyhetsbrev hvor vi informerer om våre tilbud og tjenester, og aktuell informasjon fra andre aktører på feltet. Her finner du nyhetsbrevet for september 2022.

BIBLIOTEKSJEFMØTET I VADSØ 

Biblioteksjefmøtet i Vadsø 11.-12. oktober samler vi Finnmarks biblioteksjefer. Vi gleder oss til å treffe dere alle sammen! Programmet oppdateres. Skulle du mot formodning ha gått glipp av påmeldingsfristen, send mail til Jorun Jakola nå.  

 

TEMAMØTE MELLOM FOLKEBIBLIOTEKENE OG FYLKESBIBLIOTEKET  

Vi inviterer til temamøte tirsdag 20. september med tema Nytt biblioteksystem – Felles katalog/felles base – Hva betyr det for innsyn, deling og samarbeid. 

 

PRESSREADER 

Vi har signert avtale om PressReader til alle folkebibliotek i Finnmark i ett år.  Fylkesbiblioteket dekker kostnaden med tildelte midler fra Fylkestinget for styrking av tjenestetilbudet til flyktninger. Joachim tar kontakt med alle folkebibliotek for oppsett av tjenesten og koordinerer dette med kommunale IT-avdelinger. 

 

GRENSELØSE MULIGHETER – NYTT BIBLIOTEKSYSTEM   

29. september gjennomføres dialogkonferanse med leverandører av biblioteksystem. Presentasjonen av systemene vil bli strømma, og tatt opp til formidling i etterkant. Tilbud om tilknytning til felles innkjøp sendes ut i løpet av september. Prosjektgruppa arbeider nå med innholdet i kravspesifikasjonen basert på innspill fra i vår og en del møter avholdt nå i høst. Utgifter til innkjøp av nytt system må legges inn i budsjettet for 2023. Les mer og se argumenter for deltakelse på våre nettsider. 

 

BOOKBITESKAMPANJE FOR BIBLIOTEK TIL UNGDOM 15-20 ÅR 

Torsdag 15. september lanserer BookBites en kampanje rettet mot unge i alderen 15 – 20 år. Kampanjen er utarbeidet i samarbeid med fylkesbibliotekene. Markedsføringsmateriell vil bli sendt både til folkebibliotek og bibliotek i de videregående skolen 

 

SYNKRONISERE BOOKBITES-BOKHYLLER? 

Om biblioteket ditt vil tilgjengeliggjøre ferdige kampanjebokhyller i Bookbites, kan du gå på BSebok og videre til formidlingsmeny. Velg "Kurater biblioteket" og synkroniser biblioteket med Troms og Finnmark. Da blir fylkesbibliotekets bokhyller synlig i appen til ditt bibliotek. 

 

SHARED READING-FORUM FOR LESELEDERE I TROMS OG FINNMARK 

27. september blir det nettmøte i shared reading-forum. Tema for møtet er oppstart av forum for leseledere i Troms og Finnmark. Velkommen til alle som har tatt leselederkurs i shared reading! 

 

FORTSATT MULIGHET TIL Å MELDE PÅ DIGITALT KURS I SPILLFORMIDLING! 

23. September kl. 10.00-14.00. arrangeres et gratis digitalt kurs/ samling via Bibliogames hvor man lærer om formidling av spill i bibliotek.  Les om spillformidling på våre nettsider og meld deg på. Påmeldingsfristen er fredag 9. september. 

 

SØKNADSSKJEMA FOR MIDLER TIL AKTIV FORMIDLING ER ÅPNET 

Nå kan dere søke Nasjonalbiblioteket om midler for å styrke bibliotekene som formidlere. Enkeltbibliotek kan få opptil 75 000 kroner. Søknadsfrist er 10. oktober.  Lurer du på hvordan du kan skrive en best mulig søknad? Rådgivere fra Nasjonalbiblioteket gir råd og tips på digitalt møte 20. September. Dere kan også ta kontakt med oss for å diskutere problemstillinger og få veiledning.  

 

NYHETSBREV FRA BIBLIOTEKENES HUS OG BIBLIOTEKUTVIKLING.NO 

Vi anbefaler å abonnere på nyhetsbrev fra Bibliotekenes Hus og Bibliotekutvikling.no. Slik får du tips om kurs, arrangementer og annet bibliotekfaglig stoff. 
Har du tips til andre nyttige nyhetsbrev? Del gjerne i Facebook-gruppa “Bibliotekansatte i Troms og Finnmark”, eller send oss på e-post, så videreformidler vi.   

 

FJERNLÅN I FOLKEBIBLIOTEKENE 

Rapport om folkebibliotekenes fjernlån er nå tilgjengelig på Bibliotekutvikling.no. Den presenteres også av Trygve Kikut på Digitalt påfyll torsdag 15.september. Om du ikke kan delta på Digitalt påfyll, kan du likevel melde deg på. Alle påmeldte får tilsendt opptak på e-post.

 

LEVLE MED LESERSØRVIS – HVORDAN BYGGE BRO MELLOM DATASPILL OG BOK 

Jobber du på et bibliotek med lånere som er glad i dataspill? Les det nye heftet om hvordan appellfaktorene i Lesersørvis også kan gjelde for dataspill, og hva du bør være oppmerksom på når du snakker med en låner om dataspill og bøker. Du finner også flere brosjyrer som inneholder bokforslag til de ulike spillene. Skriv gjerne ut brosjyrene og del dem på ditt bibliotek. Heftet og brosjyrene er en del av prosjektet Formidlingskompetanse i folkebibliotek, som er støttet av Nasjonalbiblioteket.  

 

MELD DEG PÅ BOKDAGER FRA BIBLIOTEKSENTRALEN 

Bokdag for barne- og ungdomsbøker er 30. September. Den gjennomføres digitalt og fysisk, vær obs på at det derfor er to ulike påmeldingsskjemaer: Meld deg på.   

Bokdag for voksenbøker er 29. September. Den gjennomføres digitalt og fysisk, vær obs på at det derfor er to ulike påmeldingsskjemaer: Meld deg på.    

 

VANDREUTSTILLING SKEIVT KULTURÅR 

Nynorsk kultursentrum har ei flott og fargerik vandreutstilling om skeiv litteratur til gratis utlån. Vil du motta denne til ditt bibliotek? Dersom det er nok interesserte bibliotek, kan vi på fylkesbiblioteket dekke frakt.  Utstillinga blir levert i en boks på 25x35x20 cm og en plakat-rull (totalvekt ca 2 kg) og inneholder en rund tekstilduk (150 cm) til golv, bord eller vegg, fire 16-siders brosjyrer, fire bildekikkerter og to plakater (50x70 cm.) Kontakt Ida Zachariassen Sagberg om ditt bibliotek vil låne utstillinga. 

 

SAMISK LITTERATURDAG I ALTA  

25. oktober arrangerer Sametingets bibliotek Samisk litteraturdag i samarbeid med Alta bibliotek. Se programmet på Sametingets nettsider. Arrangementet er gratis. Påmelding til Liv Inger Lindi innen 1. oktober. Sametinget arrangerer også samisk litteraturdag i Trondheim 5. november i samarbeid med Trøndelag fylkesbibliotek.

 

NYHETSBREV FRA SAMISK BIBLIOTEKTJENESTE 

Nå er samisk bibliotektjeneste sitt nyhetsbrev klart. Mer informasjon om utgivelsene finner du på bloggen Samisk bibliotektjeneste. Kontaktperson er Edel Olsen

 

FORRIGE BOK - LESERSØRVIS 

På nettsiden Forrige bok kan du lage konto og registrere appellfaktorer fra lesersørvis som metadata. Du kan også få opp "readalikes" (forslag til bøker som ligner). Jo mer tjenesten brukes, jo bedre blir den, så du kan finne gode leseforslag til dine lånere. Se informasjonsfilmen for mer informasjon. Fylkesnettverk for lesersørvis skal ha tjenesten som tema senere i vinter. 

 

LITTERÆRT FAGSEMINAR FOR SKOLEBIBLIOTEKARER OG LÆRERE 

Onsdag 25. oktober på Fylkeshuset i Tromsø arrangeres det årlige fagseminaret Tromsungdom leser for skolebibliotekarer og norsklærere i videregående skole.  Påmeldingsfrist er 14. oktober, og lunsj dekkes for alle deltakere. NB! Reise dekkes kun for deltakere fra Troms, men deltakere fra hele fylket er velkomne. Program og påmelding.  

 

FORSKNINGSDAGENE  

Vi minner om Forskningsdagene, som i år går av stabelen 21. september til og med 2. oktober. Årets tema er Hav. 

 

Ønsker du å abonnere på dette månedlige nyhetsbrevet? Send en e-post til Jorun Jakola.

Til toppen