Nyhetsbrev oktober 2022

Fylkesbiblioteket sender ut månedlige nyhetsbrev hvor vi informerer om våre tilbud og tjenester, og aktuell informasjon fra andre aktører på feltet. Her finner du nyhetsbrevet for oktober 2022.

Meld inn dine saker til biblioteksjefmøtet! 

Vi gleder oss til høstens biblioteksjefmøte for Finnmark i Vadsø 11.-12. oktober. Nesten alle kommuner er påmeldt. Meld fra til Sunniva Knutsen om dere har saker som bør tas opp. Se oppdatert program i vår kalender.

Grenseløse muligheter 

Alle folke- og skolebibliotek vgs har fått lenke til opptak av forrige ukes leverandørkonferanse på e-post. Det er sendt informasjon direkte til bibliotekene om oppsigelse av dagens system. Ta kontakt med Sigrid Stangnes hvis noe er uklart. På biblioteksjefmøtet får dere mer informasjon om innkjøp av nytt biblioteksystem og mulighet til å gi innspill om hva som er viktig for dere. Les om prosjektet på våre nettsider.

Temamøte mellom folkebibliotekene og fylkesbiblioteket 

Vi inviterer til temamøtet mellom folkebibliotekene og fylkesbiblioteket 18. oktober 08.30 med tema Bibliobattles. Kom på møtet og finn ut om dette er noe for ditt bibliotek.

Bibliobattles i uke 46, 14.-20. november

Bibliobattles er tidenes største byggekonkurranse i Minecraft, der bibliotekene er arena. Dere kan legge opp til byggeklubb etter skoletid for deltakere på biblioteket. De tre byggetemaene i Bibliobattles 2022 er “Litteratur”, “Spill og film” og “Bibliotek”. Alta og Sør-Varanger bibliotek er moderatorer under uka. Det blir påmelding for bibliotek som vil delta og ti bibliotek fra hvert fylke kan melde på tjue spillere hver. Hold av dagene. 

PressReader 

PressReader er nå aktivert for de fleste bibliotek i Finnmark. For å få tilgang laster bibliotekbrukeren ned PressReader-appen, eller besøker Pressreader.com og logger seg på tjenesten mens de er på bibliotekets nettverk. Da beholder de tilgangen i tre døgn. Innholdet varier fra aviser til tidsskrifter med forskjellig type innhold på mange ulike språk. Flere av titlene er også på norsk, som Aftenposten, Dagbladet og flere norske lokalaviser. Vi lager en reklamekampanje til markedsføring av tjenester for bruk på ulike flater. Kontaktperson er Joachim Bryde.   

Nordisk bibliotekkonferanse i Bergen, 9.-11. november

Nordic Libraries together – Bergen 2022 er for ansatte i folke- og fylkesbibliotek som vil lære om hvordan ledende bibliotek i Norden arbeider med å involvere og aktivere sine lokalsamfunn. To dager med inspirerende foredragsholdere, kreative workshops og nordiske kollegaer som du kan bli kjent med. Her kan vi hente inspirasjon til vår nyoppstarta planprosess, fylkesbiblioteket har midler til å dekke deltakelse for en person fra to kommuner. Kontakt Sunniva Knutsen om det er av interesse! 

Sommerles 2023

På grunn av økte driftskostnader kommer deltakeravgiften til Sommerles til å øke. Fylkesbiblioteket sender e-post med mer informasjon om de nye prisene. Alle som har deltatt tidligere er automatisk med videre, og siste frist for avmelding er 1. januar. BS Eurobib har nå åpnet nettbutikken for bestilling av premier og markedsføringsmateriell til Sommerles 2023. Bestillingsfrist 20. oktober.    

Vellykka samarbeid med skolen 

Hvordan samarbeider ditt bibliotek med skolen? Barne- og ungdomsbokforum 25. oktober handler om samarbeid mellom bibliotek og skole. Møtet er åpent for alle bibliotekansatte i fylket som jobber med barn og ungdom. Vil du ha alle invitasjoner, agendaer og referat på e-post? Kontakt Ida Zachariassen Sagberg

Strømming og opptak av IBBY til Finnmark 

Fylkesbiblioteket betaler slik at bibliotekene i Finnmark kan følge strømmingen av årets IBBY fra Senja bibliotek 8. desember kostnadsfritt, og/eller se det i opptak. Få med deg gjennomgang av årets barne- og ungdomsbøker, inkludert samiske. Opptak av arrangementet er tilgjengelig ut året, og skal fortrinnsvis brukes på biblioteket. Inviter gjerne barnehageansatte, lærere og andre som kan ha nytte av dette faglige påfyllet. For å få tilgang til strømming og opptak må du melde deg på til Ida Zachariassen Sagberg innen 1. desember.

Vandreutstilling Skeivt kulturår 

Vil du motta denne fine vandreutstillingen? Nynorsk kultursentrum organiserer utsending til bibliotek i Finnmark og fylkesbiblioteket dekker frakt. Påmelding til Ida Zachariassen Sagberg innen 15. oktober.

Digitalt påfyll - Ytringsfrihetskommisjonen 

13. oktober handler Digitalt påfyll om ytringsfrihetskommisjonen. Når du melder deg på Digitalt påfyll, vil du alltid få tilsendt lenke til opptaket etter endt arrangement, så du kan se det når du selv har anledning til det. 

Siste frist for påmelding til biblioteklederkonferansen 

Nasjonalbiblioteket minner om at det fortsatt er mulig å melde seg på Biblioteklederkonferansen 19. og 20. oktober. Se program og påmeldingsskjema

Giellavahkku - Samisk språkuke 2022 - 24.10.-30.10.2022 

I årets Giellavahkku får noen folkebibliotek i fylket besøk av samiske forfattere som leser og formidler fra egne utgivelser. I Finnmark kommer Saia Marilena Stueng til bibliotekene i Karasjok og Kautokeino, mens Alta, Gamvik og Lebesby bibliotek får besøk av Beate Heide. Besøkene i Karasjok og Kautokeino er på nordsamisk, mens de andre foregår på både samisk og norsk. Kontaktperson er Edel Olsen

Nettbasert videreutdanning i aktiv formidling 

Den nettbaserte videreutdanningen Aktiv formidling i folkebibliotek tilbys på nytt fra OsloMet våren 2023. Søknadsfrist er 1. desember. Det er nå åpnet for søknader. Ansatte i folkebibliotek vil bli prioritert, men også VGS-bibliotekarer og andre interesserte er velkomne til å søke. Det er det nasjonale prosjektet Formidlingskompetanse i folkebibliotek (FiF) som har gjort utviklingen av studiet mulig. Vi oppfordrer alle interesserte til å sende inn søknad! 

Ny innkjøpsordning for kulturtidsskrift 

Kulturrådet har gjort endringer i innkjøp av kulturtidsskrift til bibliotek. Alle bibliotek må velge hvilke tidsskrift de ønsker å motta innen 20. oktober klokka 13.00. Her er informasjon om de enkelte tidsskriftene og bestillingsskjema. Opptak fra Kulturrådets informasjonsmøte om endringen ligger på Youtube.   

Til toppen