Nordisk litteraturuke

Slik markerer vi Nordisk litteraturuke i bibliotekene i fylket.

Logo for Nordisk litteraturuke - Klikk for stort bilde

Nordisk litteraturuke 2021 arrangeres fra mandag 15. til søndag  21. november og er en av felleskampanjene som vi har valgt å markere i bibliotekene i Troms og Finnmark. 

Årets tema er Drømmer og lengsel i Norden. og barn, unge og voksne inviteres til høytlesingsarrangementer med drømmer og lengsel som tema. 

Årets litteratur

Hvert år velger kampanjen litteratur som favner temaet. Bruk bøkene som inpsirasjon og suppler gjerne med bøker av lokale forfattere som omhandler temaet. På nettsiden til Nordisk litteraturuke er det mulighet for å laste ned høytlesningsteksten fra det tre utvalgte bøkene.

Den siste tiden har vært preget av sosial distansering og stengte grenser. Er det noe som har forenet mennesker over landegrensene er det drømmer og lengsel! Det vi drømmer om og lengter etter er forskjellig fra person til person, men følelsene er universelle. Litteraturen har i alle tider hjulpet oss å drømme oss bort, noe som kanskje har vært særlig viktig under pandemien. Derfor inviterer Nordisk litteraturuke i år til samtaler om nettopp denne tematikken.

Bibliotek som ønsker å markere uka, oppfordres til å lage egne utstillinger med titler innen temaet drømmer og lengsler. Bruk gjerne lokale forfattere og del gjerne litteraturlistene med de andre bibliotekene i fylket.

Bokomslag Katarina. Forfatter Sally Salminen - Klikk for stort bildeKatarina  


Drømmer og lengsel er de sentrale temaene i årets høytlesningsbøker. I årets Morgengry får barna bli med inn i Karin Erlandssons Perlefiskeren. I boken, som har vært nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris, får vi følge Miranda i jakten på den ettertraktede Øyestenen. Ifølge legenden skal den som finner denne perlen aldri mer lengte etter noe.

Bokomslag til Pärlfiskaren. Forfatter Karin Erlandsson - Klikk for stort bildePärlfiskaren De voksne får i Skumringstimen bli med inn i den klassiske romanen Katrina av Sally Salminen. Vi blir kjent med den unge Katrina som lokkes inn i giftemål med en fattig sjømann gjennom at han maler opp et forskjønnet bilde av parets fremtid sammen. Fortellingen om Katrinas liv er en sterk skildring av en ålandsk kvinneskjebne som gjennom årene har blitt lest og elsket av mange.

Materiell

  • Nettsiden til Nordisk litteraturuke har en fane i menyen merket Materiale, med logo med mer til nedlasting. Dere kan selvfølgelig også bruke alt av tekst og materiale fra fylkesbiblioteket.
  • Årets plakat kan lastes ned fra nettsiden til Nordisk litteraturuke og brukes som bannerbilde på egen Facebookside.

Arrangementer i biblioteket

Gjør dere kjent på nettsiden til Nordisk litteraturuke. Siden gir god inspirasjon og tips til arrangementer i eget bibliotek.

Nordisk litteraturuke er et prosjekt for skoler, bibliotek og andre kulturinstitusjoner som ønsker å spre høytlesning, leseglede og nordisk litteratur i Norden og de omkringliggende områdene. I over 20 år er uka arrangert for å fremme den nordiske fortellertradisjonen. Tanken er at uke 46 skal være en uke full av opplesninger, utstillinger, debatter og kulturelle opplevelser på tusentalls bibliotek, skoler og kulturinstutisjoner i hele Norden og Baltikum.

Grunnidéen prosjektet bygger på er den samme i dag som den var i 1995 – når det er som mørkest i de nordiske landene tenner vi lys og samles for å lese og lytte til historier fra litteraturen.

PR-foreningen for Nordiske Biblioteker og Foreningen Norden er initiativtakere til Nordisk litteraturuke.

Til toppen