Bokomtaler til Nasjonal bibliotekdag

Vi har samlet noen bokomtaler fra bibliotekansatte i fylket.

Hilsen Ruth – Ingvild Tørresvold (2020) 

Hverdag midt i klimakatastrofen. Mange flykter fra hetebølgen, men Ruth blir værende i byen. Hun har alltid vært litt utenfor, men nå får hun en venninne som trenger henne. På sitt vis går livet videre, selv om temperaturen og dødsfallene stiger. Som klimadystopi er Hilsen Ruth svært realistisk. Boken er unik og varm, selv med det dystre bakteppet. Liker du bøker med litt spesielle hovedpersoner, som Eleanor Oliphant har det helt fint, Britt Marie var her, eller En mann ved navn Ove? Hilsen Ruth er mørkere og mer dvelende, men hovedpersonen like fascinerende. 

3: God helse og god livskvalitet, 6: Rent vann og gode sanitærforhold, 11: Bærekraftige byer og lokalsamfunn, 13: Stoppe klimaendringene, 15: Livet på land 
Omtalt av Mona Fonnes 

Sannhet : en kort historie om løgn, idioti & fake news – Tom Phillips (2021) 

Morsom og underholdende om løgner, feilinformasjon og svindel. I denne fornøyelige boken kan vi lese om løgn, svindel, og falske nyheter i et historisk perspektiv. Phillips krydrer boken med anekdoter og historier som viser oss at selv om begrepet fake news er nytt, er fenomenet gammelt. For eksempel blir selveste Benjamin Franklin avslørt som et troll. Phillips skriver muntlig og vittig, og boken er tankevekkende. Sannhet minner litt om Bill Brysons bøker, men er hakket mer lettbeint.  

4: God utdanning, 16: Fred, rettferdighet og velfungerende institusjoner 
Omtalt av Mona Fonnes 

Stråmann : en Robert Vinter-roman av Aurstad & Westberg (2020) 

Miljøthriller fra bygda 

Skribenten Robert Vinter vender tilbake til barndomsstrøkene i Raumer. En eksplosjon på en miljøsentral virvler ham inn i en komplisert sak. Vi blir kjent med et rikt persongalleri på tvers av sosiale klasser og med motstridende interesser. Hvem kan Vinter stole på? Har økonomisk gevinst trumfet sikkerheten rundt avfallshåndtering i Raumer? Action og tempo øker gjennom boken, og tematikken omhandler både miljø, liv og helse. Handlingen kunne like gjerne være plassert i utkanten av globale storbyer som i bygdenorge.  

3: God helse og livskvalitet. 6: rent vann og gode sanitærforhold. 8: Anstendig arbeid og økonomisk vekst. 9. Industri, innovasjon og infrastruktur. 11: Bærekraftige byer og lokalsamfunn 15: Livet på land. 16: Velfungerende institusjoner 
Omtalt av Mona Fonnes 

Oryx og crake av Margaret Atwood 

"SNØMANN, O SNØMANN" 

Snømannen, eller Jimmy som han het før den store katastrofen, lever ved havet i en postapokalyptisk verden sammen med "Crakerne". Han er usikker på om han er det eneste gjenlevende mennesket i verden. Romanen veksler mellom nåtid hvor Jimmy gjør alt for å overleve samtidig som han ruser seg for å døyve at han lever, og tilbakeblikk hvor han prøver å finne tegn på at det kunne gå så galt. Oryx og Crake er den første boken i MaddAddam trilogien til Atwood, som gir frysninger fordi fiksjonen nærmer seg en kjent virkelighet: 

"Den første uken ble det gitt råd om å koke vannet og ikke reise, håndhilsing ble frarådet. Den samme uken var det stor etterspørsel etter gummihansker og beskyttelsesmasker." Atwoods språk skaper en genuin uhygge, og ord som tilsynelatende ikke gir mening, gir mening når man får tenkt seg om (AnooYoo =a new you). Jeg vil si at Atwood er en dystopisk mester. Likte du A handmaids tale, liker du nok denne også.  

Mål: Ansvarlig forbruk og produksjon Bærekraftige byer og lokalsamfunn, industri, innovasjon og infrastruktur. 
Omtalt av Hanne Arnrup-Øien   

Bienes historie av Maja Lunde 

Bienes historie av Maja Lunde er første bok i en serie på foreløpig tre bøker. Boka beveger seg mellom tre hovedpersoner og tidsepoker. I 1852 i England møter vi William, en deprimert, lett aldrende ikke fullt så suksessrik biolog. I 2007 i USA møter vi George som er birøkter og som sliter med å ta familiens drømmer og ønsker på alvor. I 2089 i Kina møter vi Tao som jobber med å håndpollinere trær og ønsker at sønnen Veivenn skal få flere muligheter enn henne. Biene summer som en rød tråd gjennom fortellingene, og binder dem sammen. Boka drives langsomt framover i og med at man bytter mellom personene, men dramatiske hendelser i alles liv gjør at det likevel blir spennende lesning. Mange tror nok at tema kun dreier seg om miljø og en dystopisk framtid. Slik er det ikke, det handler minst like mye om relasjoner, forventninger, svik og forsoning. 

Mål: Stoppe klimaendingene, livet på land 
Omtalt av Hanne Arnrup-Øien  

Den avstengte øya av Sigridur Hagalin Bjørnsdottir 

Island våkner opp til en ny tilværelse. De er fullstendig avskåret fra resten av verden. Flytrafikk, båttrafikk, nettrafikk og telefon inn og ut av landet har sluttet å fungere. Statsminister og president er i utlandet og lyse, sterke, hårfagre Elin tar kontrollen over et Island som ingen har kjent det. Historien fortelles i hovedsak av den litt selvopptatte og naive journalisten Hjalti, men det veksles mellom ulike fortellerstemmer og hopp i tid uten at det blir forvirrende. Fra å stå sammen som nasjon, tilspisser situasjonen seg etterhvert som ressursene blir knappere og enhver er seg selv nærmest. Sigridur Hagalin Bjørnsdottir skriver en så vanvittig treffende dystopi. Den er skrevet før pandemien brøt ut, men retorikken til statsleder Elin minner mye om det vi har hørt fra våre egne politikere. Og det som gjør at den treffer  midt i mellomgulvet, er at en selv har diskutert innføring av mulig portforbud som et nært sagt naturlig emne tidligere i år. Det handler om å godta det utroligste, og se vekk når det blir for jævlig. Dagsaktuell i forhold til pandemi, nasjonalisme på frammarsj, rasisme og manglende solidaritet. 

Mål: Ansvarlig forbruk og produksjon, bærekraftige byer og lokalsamfunn, fred, rettferdighet og velfungerende institusjoner. 
Omtalt av Hanne Arnrup-Øien 

Mellom nord og natt av Gøhril Gabrielsen 

Mellom nord og natt av Gøhril Gabrielsen er en klaustrofobisk roman om relasjonen mellom mor og datter. Hun tar utgangspunkt i den finlandssvenske lyrikeren Edith Södergran født 1892 i St. Petersburg og hennes ensomme oppvekst. Moren Helena prøver å bøte på det ved å ta til seg den foreldreløse Singa. I vår egen tid flettes jeg-personen og hennes datter Lus skjebner inn i Edith og Helenas. Kapitlene veksler mellom de to historiene, og parallelt styres de  sakte mot en spenningstopp. Språket er vakkert og poetisk, litt gammelmodig på en god måte, skogen lukter ikke, den anger. En roman som peker på ulikhetene mellom klasser, muligheter og forventinger. 

Mål: Mindre ulikhet, god utdanning 
Omtalt av Hanne Arnrup-Øien 

Yt etter evne, få etter behov av Olaug Nilssen 

Brageprisnominerte Yt etter evne, få etter behov handler om Benjamin og hans familie. Benjamin er psykisk utviklingshemmet, og bor hos tante Rakel. Problemet er at pålitelige Rakel ikke er hjemme når Benjamin skal leveres etter et avlastningsopphold. Mora til Benjamin ligger hjemme og spiller på i-paden og ser på realityserier, overbevist om at hun lider av ME. Den yngste søstera Linda er mest opptatt av sin egen familie, og det samme kan sies om mora Gudrun. Alle disse kvinnestemmene får vi høre, i tillegg til pleieren som skal levere Benjamin. Handlingen utspiller seg noen dager i november/desember, og på den tiden av året kan det jo toppe seg for noen og enhver. Denne romanen tar for seg et alvorlig tema: Hvem tar det tunge ansvaret når noen får nok? Men det er langt fra en trist bok, og det er en humoristisk bok det er lett å kjenne seg igjen i og leve seg inn i, selv om man ikke har et utviklingshemmet barn. 

Mål: God helse og livskvalitet, mindre ulikhet 
Omtalt av Hanne Arnrup-Øien 

Til toppen