Innkjøp av e-bøker

Retningslinjer for innkjøp av e-bøker og e-lydbøker.

Vi kjøper inn e-bøker i samarbeid med Tromsø bibliotek og byarkiv.  Alle bibliotek kan melde innkjøpsønsker til oss. Bibliotekene har tilgang til å lage bokhyller for formidling av e-bøkene, i tillegg til å se statistikk og hva som kan kjøpes inn. Dette gjøres i BS e-bok

Lisens: Titler vi kjøper til en bestemt pris. Hver lisens har enten seks eller ti utlån/klipp. Når alle utlånene/klippene er brukt, må lisensen eventuelt kjøpes på nytt. Titler på lisens kan reserveres. 
Klikk: Titler som alltid er tilgjengelig for søk, men ikke som utlån hvis vår klikkbudsjett er tomt akkurat da. Titler på klikk kan ikke reserveres. 

Hvis låneren leser eller lytter mindre enn ti prosent av e-boka/e-lydboka teller det ikke som et kjøp og vi betaler ikke for den.

Vi ser at det lånes mye på klikk. Vær derfor obs på at klikk-budsjettet kan gå tomt. Da får ikke lånerne lånt e-bøker før klikk-budsjettet er fylt opp igjen. 

Økonomiske grep pr 29. mars 2021:

  • Ikke innkjøp av engelske e-bøker og e-lydbøker
  • Ikke klikk e-lydbøker for voksne fra og med 6. april
  • Hver tirsdag kl 15: 
  • – innkjøp lisenser voksne: Tre lisenser e-lydbøker, fem lisenser e-bøker
  • – klikk-budsjett for voksne fylles opp med kr 2500,-

BookBites og e-lydbøker

Vi kjøper e-lydbøker for barn og har et begrenset innkjøp av e-lydbøker for voksne. E-lydbøker inngår ikke i kulturfondordningen.

Innkjøp av e-bøker gjøres av Troms fylkesbibliotek og Tromsø bibliotek og byarkiv i samarbeid. Alle folkebibliotek i Troms kan gå inn i BS Ebok og se hvilke e-bøker som er tilgjengelige for kjøp, og sende innkjøpsønsker til oss.

Utlån av e-bøker er enten utlån av lisens eller av klikk. Forskjellen er:

  • E-bøker på lisens er kjøpte e-bøker og e-bøker som kommer på kulturfond. E-bøker på kulturfond har ingen øvre grense for antall utlån. En kjøpt lisens kan lånes seks eller ti ganger. Disse utlånene kalles klipp. Når klippene er brukt opp, må tittelen eventuelt kjøpes på nytt. Utilgjengelige e-bøker på lisens er e-bøker som er utlånt eller hvor klikkene er brukt opp og boka ikke er kjøpt inn igjen.
  • En lisens – både kjøpt og kulturfond, går over til klikk etter to år. Klikk kan lånes et ubegrenset antall ganger. Man betaler for hvert klikklån. Utilgjengelige e-bøker på klikk er fordi det ikke er penger på klikkbudsjettet.
Til toppen