Utstilling av stillbilder fra innspillingen av filmen Brent Jord, 1969

Rød plakat med bilde i svart  hvitt av krigsfanger som går langs en vei. Tekst som forteller om utstillingen - Klikk for stort bilde

Fotoarkivet i Finnmark fylkesbibliotek har laget en utstilling på Hildonen bakeri i Vadsø med stillbilder fra innspillingen av filmen Brent jord, fotografert av Ole Zahl Mölö.

Brent jord er et norsk krigsdrama fra 1969, regissert av Knut Andersen. Manuset ble skrevet av Sigbjørn Hølmebakk og var basert på hans roman Fimbulvinteren, som utkom i 1964. Handlingen utspiller seg i Finnmark vinteren 1944.

Mange fra Vadsø var med som statister under opptaksdagene og flere av disse sitter i dag jevnlig rundt stambordet på Hildonen bakeri og har bidratt med informasjon om bildene.

En av våre viktige informanter er John Korbi, tidligere lærer i Vadsø. Han har beskrevet hvordan det var å være med som statist på innspillingen: «Mange av bildene er fra russefangenes ferd langs fjorden og her trengtes det mange statister. Foreninger og idrettslag stilte opp med så mange som mulig da det ga klubben 50 kr. pr. hode for jobben! Vel, en vakker søndag skulle dette gjøres. Statistene fikk utlevert gamle, fillete uniformer, skoene ble overtrukket med striesekker og ansiktene ble smurt inn. Deretter var det flere busslass innover til klubben ved Vestre Jakobselv.»

«Etter hvert blei det klart for kinopremiere for filmen Brent Jord i Vadsø. Kinosalen var stappfull og forventningene var enorme. Vel, dette ble en stor opplevelse. Det var ikke handlingen i filmen som var det viktigste, men det å se seg selv på film! Det var ikke ørens lyd å få da alle pekte og ropte etter hvert som de eller bekjente dukka opp på lerretet. Jeg antar at de fleste gikk både 3 og 4 ganger på kino for å få med seg det hele.»

Finnmark fylkesbiblioteks fotoarkiv har ca. 7500 negativer av Ole Zahl Mölös arbeider i sin samling inkl. ca. 100 bilder fra Brent Jord. Stillbildene er nylig publisert i Digitalt Museum: https://digitaltmuseum.no/search/?q=Brent%20Jord%2C%20Ole%20Zahl%20M%C3%B6l%C3%B6&aq=owner%3F%3A%22FBIB%22&o=0&n=108

Utstillingen på Hildonen bakeri varer helt til 27. januar 2023.

Til toppen