Ti forfattere har søkt på årets arbeidsstipend

Fjorårets vinner Ingvild Holvik mellom fylkesrådene i Troms og Finnmark og Nordland fylkeskommune. - Klikk for stort bildeFjorårets vinner Ingvild Holvik mellom fylkesrådene i Troms og Finnmark og Nordland fylkeskommune. Aud Tåga  Fristen for skjønnlitterære forfattere i Nord-Norge til å søke nordnorsk arbeidsstipend utløp 1. mars.

Det er fjerde år på rad at dette stipendet har vært lyst ut. I år er det ti søkere, mens det har vært rundt 20 de tre foregående årene. Hvem som tildeles årets arbeidsstipend på 100 000 kroner, kunngjøres når stipendet deles ut. Det skjer 26. juni under Festspillene i Nord-Norge i Harstad.


Årets jury er Anne Oterholm, forfatterutdanninga ved UiT Norges arktiske universitet, Cecilie Løveid fra Det litterære råd i Den Norske Forfatterforening og fylkesbiblioteksjef i Troms og Finnmark, Birgit Larsen.

Arbeidsstipendet er et av tiltakene i Den nordnorske litteraturstrategien, 2017-2021. Landsdelsrådet for kultur i Nord-Norge har bedt om ei evaluering av strategien, som inngår i reforhandlingen av Den Nordnorske kulturavtalen 2018-2021. Kulturavtalen skal behandles på fylkestingene i juni.
De nordnorske fylkesbibliotekene sendte i februar en spørreundersøkelse om litteraturstrategien til forfattere, bokhandlere og litteraturfestivaler i landet og bibliotek i Nord-Norge. Fristen for å svare på undersøkelsen går ut 5. mars. Så langt er det kommet 210 svar fra forfattere, 19 fra bokhandlere, 8 fra festivaler og 34 fra bibliotek.
Fylkesbibliotekene har hatt ansvar for å gjennomføre tiltakene i litteraturstrategien, og har en del erfaringer om hvordan tiltakene og strategien har fungert. Svarene fra spørreundersøkelsen, og ikke minst kommentarene, gir et enda bredere grunnlag for å gi gode og relevante innspill til politikerne som skal avgjøre om Den nordnorske litteraturstrategien skal videreføres etter juni 2021. 

Til toppen