Spillformidling – noe for ditt bibliotek?

Dame med hijab bak et bord med brettspill og foran en bokhylle  - Klikk for stort bildeEmina Aydemir er klar for et spill eller to. Dataspill, konsollspill, mobilspill og brettspill. Og rollespill. Det finnes mange ulike typer spill på markedet og det som er felles for dem alle er at de har et dedikert publikum der ute. Både barn, ungdom og voksne – ja etter hvert også seniorene – spiller gjerne og ofte på en eller annen plattform. Da er det bra om også bibliotekene har strategier for hvordan vi når ut til disse gruppene!

På Storfjord bibliotek bruker de spill som en sosial faktor, og arrangerer brettspillkvelder to ganger i uka, fordelt på hovedbiblioteket på Hatteng og filialen i Skibotn. Initiativtaker og gjennomfører er kunst- og håndverkslærer Emine Aydemir (jfr bilde) som kombinerer brettspill og kunstaktiviteter. Det har vært et formidabelt oppmøte; i løpet av våren har de arrangert 35 spillkvelder og hatt 375 deltakere.

Alta bibliotek jobber aktivt med spill og spillformidling og har blant annet gått til innkjøp av VR-briller. Er du over 12 år og har lånekort så kan du få prøve ut virtual reality.

Senja bibliotek har de holdt på med Minecraft over tid og jobbet med å bygge Finnsnes både i nåtid og fortid. Dette arbeidet har stoppet litt opp på grunn av tekniske problemer, men er nå i gang igjen. I tillegg arrangerer de spill-lørdager hvor det inviteres til å spille Minecraft, brettspill og Fifa-turneringer. Og de har meldt seg på til årets Bibliotbattles, hvor de i tillegg skal være med som moderator. Som primus motor Arne Harald Steilbu sier – ikke fordi jeg kan så mye om Minecraft, men jeg håper å få lære litt som jeg kan bruke videre.

Nå har alle bibliotekene i Troms og Finnmark en gyllen anledning til akkurat det: Å lære noe som kan brukes videre. Sammen med Bibliogames arrangeres digitalt kurs i spill og spillformidling kun for bibliotek i Troms og Finnmark. Har du glemt av å melde deg på? Da kan du sporenstreks gjøre det her. Frist for påmelding er rett rundt hjørnet, allerede 9. september.

Har du andre innspill til spill og spillformidling i fylket?

Til toppen