Sommerles holder koken

Fra 1. juni til 31. august hvert år deltar barn på lesekampanjen Sommerles. Målet med kampanjen er å motivere barn til å vedlikeholde lesekunnskapene gjennom sommerferien, og å skape leseglede.  

Karakter Astrid i Sommerles - Klikk for stort bildeAstrid  Fra 1. juni til 31. august hvert år deltar barn på lesekampanjen Sommerles. Målet med kampanjen er å motivere barn til å vedlikeholde lesekunnskapene gjennom sommerferien, og å skape leseglede.  

I år var første året Sommerles-historien ble tilbudt på lulesamisk og sørsamisk i tillegg til nordsamisk, bokmål og nynorsk. Foreløpig har over 3000 barn registrert at de har lest Sommerles-historien på et av de samiske språkene. Karakter Asbjørn - Klikk for stort bildeAsbjørn Sommerles  

De siste årene har det vært økning i både antall deltakere og antall sider lest. I år har kurven flatet ut, men det er fremdeles mange barn som deltar. Ca. 4700 barn i Troms og Finnmark har registrert seg på sommerles.no. De har lest opp mot 60 000 bøker og 6 millioner boksider. Bak disse tallene gjemmer det seg mange gode leseopplevelser.  

Fylkesbiblioteket arrangerte også i år en felles kampanje-kickoff for bibliotekansatte i fylket. Dette førte til erfaringsutveksling og nye ideer. 

Også i år må vi rette en stor takk til bibliotekansatte i fylket som har strukket seg langt for at alle barna skulle få høre om kampanjen. Bibliotekarene har besøkt skoler for å møte elever for å fortelle om spennende bøker som kan leses i forbindelse med kampanjen, og vist frem de nye premiene.  

Sommerlesturné 
I løpet av september vil til sammen seks biblioteker i Finnmark og Troms få besøk av Sommerles-forfatter Mari Moen Holsve, og seks bibliotek til vil vise henne på skjerm.

Avslutningsfeiringer!  
Mange av bibliotekene holder avslutningsfester for Sommerles for å feire barnas innsats og leseglede.  

Heksa (Liv Kristin Hansen) og Askeladden (Anne Gerd Lehn) - Klikk for stort bildeHeksa (Liv Kristin Hansen) og Espen Askeladd (Anne Gerd Lehn) Geir Nygård   Bok og kulturbussen i Sør-Troms og Kvæfjord bibliotek hadde med seg karaktererene Heksa og Espen Askeladd fra årets eventyr på Sommerlesfesten. 

Ny undersøkelse om Sommerles 
Knut Olav Sommernes har skrevet masteroppgaven Ja, eg trur nok foreldra er krumtappen. I oppgaven har han undersøkt hvilke faktorer som kan hindre tilbakegang i leseferdigheter hos barn i sommerferien. 

Til toppen