Samenes nasjonaldag 2022

Lihkku beaivái, Sápmi!

Gratulerer med dagen Sápmi!   

Simon Marainen  - Klikk for stort bildeSimon Marainen Anne Gerd Lehn Loga sámegillii

Til årets markering har vi satt sammen foredrag, eventyr og bildespill fra og om livet i Sapmi. Simon Issát  Marainen er en svensk-samisk poet, joiker, komponist, kulturarbeider, reineier og vokalist i det svensk-norske jazz- og popbandet Ára. Til oss har han har laget en film med joik og opplesing av egen tekst. Han forteller også om selve nasjonaldagen og feiringen av denne. Stina Fagertun har laget en digital eventyrstund om den modige jenta og hennes reise for å finne solringen før det er for sent. Sigbjørn Skåden holder et digitalt kåseri om Nils Aslak Valkeapää over hans første bokutgivelse Helsing frå Sameland. Han trekker linjer og tanker fra boken og knytter den sammen med dagens oppmerksomhet rundt forvaltning av naturressurser, bærekraft og samefolkets kamp for bevaring av egen kultur og livsvilkår.    

Fotografi tatt utenfor butikken til Einar Isaksen i Karasjok. Bildet viser det livlige livet utenfor butikken om vinteren. - Klikk for stort bildeFotografi tatt utenfor butikken til Einar Isaksen i Karasjok. Bildet viser det livlige livet utenfor butikken om vinteren. fra fotosamlingen etter butikkeier Einar Isaksen i Karasjok.   

Fotoarkivet vårt i Vadsø har laget et bildespill med utvalgte bilder fra fotosamlingen etter butikkeier Einar Isaksen i Karasjok. Gjennom disse bildene får vi et innblikk i dagliglivet i Karasjok før og etter krigen. I Digitalt museum kan du se hele fotosamlingen og vi oppfordrer folk til å bidra med informasjon om bildene via Digitalt Museum.  

Vi har også satt sammen et bildespill med nye samiske bøker. Bildespillet vil bli vist på informasjonsskjermene på hurtigbåter, terminaler, busser og på Facebook.  

Fotoavdelingen har tidligere laget et bildespill om Post-Matis, og hans virke i Finnmark. Det har tidligere vært brukt i forbindelse med andre markeringer i Finnmark, men for de av dere som ikke har sett eller brukt det før, er det fritt å poste videre på egne Facebooksider.    

Bruk og tidsbegrensninger 
Etter ønske fra bibliotekene og sett i lys av koronasituasjonen, har vi prioritert digitale produksjoner i år. Filmene og bildespillene varierer i lengde og kan brukes i forbindelse med arrangementer i biblioteket eller på egne nettsider og Facebooksider. Filmene vil være tilgjengelige i uke fem og seks og kan brukes fritt av bibliotekene. Bildespillene har ingen tidsbegrensning og kan brukes fritt mot at det opplyses om at de er laget av fylkesbiblioteket. 

Filmene og bildespillene vil dere få tilgang til fra bloggen Samisk bibliotektjeneste. 

På bloggen er det lenker til ressurser om Samenes nasjonaldag, lenker til aktuelle podkaster og strømmetjenester for film og flere andre ressurser dere kan bruke i markeringen av dagen.  

Til toppen