Nye biblioteksjefer i Finnmark

Et bilde av fem mennesker rundt et lite bord. - Klikk for stort bildeIda Zachariassen Sagberg (rådgiver Finnmark fylkesbibliotek), Harald Sørensen (Enhetsleder kultur og fritid, Sør-Varanger), Birgit Wøhni Risan (ny biblioteksjef i Sør-Varanger), Dag-Rune Vellene (vikarierende biblioteksjef i Sør-Varanger) og Sunniva Knutsen (fylkesbiblioteksjef, Finnmark fylkesbibliotek). Harald Sørensen

Oppdater deg på de nye biblioteksjefene i Finnmark, og bli med fylkesbiblioteket på bibliotekbesøk i Sør-Varanger.   

I høst ønsker vi velkommen til flere nye biblioteksjefer i Finnmark. I Porsanger er det Espen Høybakken som overtar etter Ann-Britt Skog. Hun gikk av med pensjon i vår. Espen er opprinnelig fra Porsanger, og hadde sin studiepraksis ved biblioteket da han studerte bibliotek- og dokumentasjonsvitenskap på universitetet i Tromsø. Siden har han jobbet som skolebibliotekar i Tromsø, men har nå flyttet hjem for å drive Porsanger bibliotek. Han startet i jobben 1. august.

I Loppa kommune har Jonas Sjölund startet som fagleder for kultur og bibliotek. Han tar over jobben etter Eirin Rustli. I Loppa samarbeider han med bibliotekmedarbeider Linda Nuth om å drifte biblioteket i Øksfjord, og filialene på dagligvarebutikkene i Nuvsvåg og Bergsfjord og Sør-Tverrfjord.

På Sør-Varanger bibliotek vikarierer Dag-Rune Vellene for Birgit Wøhni Risan som biblioteksjef, ut mars 2023. Dag-Rune har jobbet som voksenbibliotekar på Sør-Varanger bibliotek siden 2016.

Oppfølgingsplan for nye biblioteksjefer

Finnmark fylkesbibliotek følger opp nye biblioteksjefer gjennom det første året i stillingen. Biblioteksjefen inviteres til et møte med oss på fylkesbiblioteket. Deretter kommer vi på et bibliotekbesøk i kommunen der biblioteksjefens nærmeste leder også deltar. Målet er å knytte kontakt mellom oss, den nye biblioteksjefen og kommuneadministrasjonen. Senere følges biblioteksjefen opp per telefon ut året.

Bibliotekbesøk på Sør-Varanger bibliotek

I februar var Birgit Wøhni Risan på besøk hos fylkesbiblioteket. Deretter var det fylkesbibliotekets tur til å reise: Fylkesbiblioteksjef i Finnmark, Sunniva Knutsen og rådgiver Ida Zachariassen Sagberg kjørte til Kirkenes og hadde et hyggelig møte på Sør-Varanger bibliotek en fredag i mai. Enhetsleder for kultur og fritid i Sør-Varanger kommune, Harald Sørensen deltok sammen med oss, og vi startet møtet med felles lunsj.

Omvisning i biblioteket

Birgit viste oss rundt i bibliotekets tre etasjer. Vi snakket om utfordringer og muligheter knyttet til meråpent bibliotek, strømming og arrangementer. I tredje etasje på Sør-Varanger bibliotek har de utstyr som gjør det mulig å strømme arrangement med høy kvalitet. Strømmingen er en viktig del av prosjektet «Aktivitetstiltak for å motvirke ensomhet blant sårbare eldre», initiert av utviklingssentret for sykehjem og tjenester (USHT) og er et samarbeid mellom helse, omsorg og velferd og kultur og fritidsenheten i Sør-Varanger kommune gjennom Sør-Varanger bibliotek. Under Finnlitt - Finnmark internasjonale litteraturfestival strømmet biblioteket flere programposter til denne målgruppen, og ut mot folkebibliotekene i fylket.

 

Omvisning på Sør-Varanger bibliotek Harald Sørensen

 

Gode strukturer for samarbeid 

På møtet snakket vi blant annet om biblioteksjefens plassering i kommunens organisasjonskart, samarbeidet lokalt og om biblioteksjefens oppgaver. Biblioteket er en viktig og prioritert del av kulturenheten i kommunen. Det er nylig vedtatt i kommunestyret i Sør-Varanger at biblioteket skal bli meråpent. Vi er glade for at biblioteket blir sett og verdsatt lokalt.   

Som del av oppfølgingsplanen vil den nye biblioteksjefen følges opp av rådgiver med telefonsamtaler hver tredje måned ut året, og er, som alle biblioteksjefer i fylket vårt, velkommen og oppfordret til å kontakte fylkesbiblioteket ved behov for veiledning. Vi ser fram til et fortsatt godt samarbeid med Sør-Varanger bibliotek.

Til toppen