Sissel Horndal og Irene Larsen fikk begge tildelt arbeidsstipend for skjønnlitterære forfattere bosatt i landsdelen i 2022. Arbeidsstipendene er et av tiltakene i Litteraturstrategi for Nord-Norge (2022-2025). Finnmark fylkesbibliotek feirer tildelingen og sender dem på turné til flere folkebibliotek i fylket.
Prisbelønte forfattere på turné
Sissel Horndal er norsksamisk forfatter, illustratør og designer. Hun har blitt tildelt både Blixprisen og Nynorsk barnelitteraturpris og er i år også nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for illustrasjonene i Mary Ailonieida Sombán Maris bok Arvedávgeriikii («Til regnbuens land»). Sissel Horndal er en dyktig formidler, med lang erfaring med turneer i skolen. Hun har skrevet og illustrert mange bøker selv, og har med seg Sølvmånen på denne turnéen.
Irene Larsen er samisk poet, romanforfatter og lærer fra Skjervøy. Hun har fått Blixprisen for dikta sine og Havmannprisen for sin nyeste roman Der det gror skierri. I 2022 debuterte hun som barnebokforfatter med boka Nesten en hest, som er illustrert av Sissel Horndal. Irene Larsen er en dyktig formidler for både barn og voksne, og tar med seg både sin nye barnebok og den prisbelønte romanen Der det gror skierri på turné.
Sissel Horndal besøker Alta, Kautokeino, Karasjok, Porsanger og Måsøy, og Irene Larsen besøker Porsanger og Måsøy.
En litterær opplevelse for skolebarna
Sølvmånen er en bildebok fra den samiske eventyrverdenen. En ung jente blir overfalt av Stallo mens hun gjeter rein i fjellet. Stallo røver med seg både jenta og reinflokken og fører henne til gammen sin. Her får hun valget mellom å bli kone til en av sønnene hans, eller bli spist. Men det fins håp. Det er mye styrke i listighet og mot. Illustrasjonene er nydelige, og boka er også gitt ut på nordsamisk. Bildeboka har bred målgruppe, og Horndal tilpasser opplegget til inviterte skoleelever fra småtrinn, mellomtrinn og 8. klasse i Alta, Kautokeino og Karasjok.
Nesten en hest («Measta heasta») handler om Tilde som er lei av at mamma og pappas krangling ikke får konsekvenser. Sammen med venninna Anna pønsker hun ut hvordan de kan stoppe dem. Boka er illustrert av Sissel Horndal. På Porsanger og Måsøy inviteres mellomtrinnselever til forfatterbesøk med både Sissel Horndal og Irene Larsen, som forteller om og leser fra sine bøker. I Måsøy er arrangementet også åpent for andre besøkende, som kan få med seg disse to forfatterne på fredag 28. april fra 09.30-10.30.
En roman fra det moderne kyst-Finnmark
Havøysund, Kjøllefjord og Hasvik var steder Irene Larsen så for seg da hun skreiv Der det gror skierri. Mange har flytta, og mye har endra seg i bygda når Yrja returnerer til hjemplassen. Hun er sjef for en sjøsamisk festival og bor i det gamle gjenreisningshuset etter foreldrene. Å lage seg en hverdag der er ikke bare enkelt, og Yrja har mye uro i livet sitt. Vi følger hennes forhold til Isak Ballovarre, en gift mann med jobb i krabbenæringa. Irene Larsen skriver om Finnmark i dag, men leseren kjenner også på skyggene av samisk fornorskning og læstadiansk gudstro. Med lun fortellerstil, på en observant og hverdagslig måte, tar Irene Larsen opp tematikk som berører.
På Måsøy folkebibliotek torsdag 27. april fra 18.30-19.30 får lånerne møte Irene Larsen som forteller og leser fra Der det gror skierri.
Ollu giitu – tusen takk!
Turneen hadde ikke vært mulig uten midler fra Nasjonalbiblioteket gjennom prosjektet Sammen om nordnorsk litteratur, og midler fra Sametingets bibliotek. Ollu giitu – tusen takk!