Arkivdagen 2022 – Skeive arkiver

Bokomslaget til romanen Odd Lyng av alf Martin Jæger - Klikk for stort bildeNorges første homoroman: Odd Lyng. Nasjonalbiblioteket

Finmarksbiblioteket markerer Arkivdagen 2022 som i år har tema Skeive arkiver .  

  

Arkivdagen er et samarbeid mellom arkiver i hele Norden og omfatter alle typer av arkivinstitusjoner, inkludert Troms og Finnmark fylkesbibliotek. Hensikten med Arkivdagen er å vekke interesse for arkivene som samfunnets hukommelse – både i fortid og framtid.    

En mann står med armen rundt halsen på en annen mann - Klikk for stort bildeIllustrasjonsfoto.

I 2022 er det 50 år siden sex mellom samme kjønn ble avkriminalisert i Norge, da Straffelovens paragraf 213 ble opphevet. For å markere dette er tema i år «Skeive arkiver».

Vi markerer dagen med å hente frem den første homoromanen i Norge: Odd Lyng (1924), av altaværingen Alf Martin Jæger.  Markeringen vil være både digitalt og fysisk ved Fylkesbiblioteket i Vadsø med en utstilling. 

Vi har funnet fram til "Utklipp fra Skjulte skatter på skjermen av Troms og finnmark fylkesbibliotek " hvor du kan se en bokomtale av Odd Lyng på YouTube.

Vi har også laget digitale plakater som vi gjerne deler med folkebibliotekene og andre som ønsker å markere arkivdagen med oss. 

  

 

Plakat Skeivt Arkiv (PDF, 2 MB)     

Plakat Hominor (PDF, 3 MB)    

Plakat Odd Lyng (PDF, 784 kB)

  

Fiktive skeive bilder: hender (JPG, 972 kB)   

Fiktive skeive bilder: to menn (JPG, 3 MB)   

Fiktive skeive bilder: to kvinner (JPG, 2 MB)

Til toppen