Årets Sommerles er over for denne gang

Illustrasjonsbilde. To barn og et spøkelse - Klikk for stort bilde

I juni, juli og august hvert år deltar barn i hele landet på lesekampanjen Sommerles. Kampanjen har som mål å motivere barn til leseglede og gjennom dette bidra til at lesekunnskapene vedlikeholdes gjennom sommerferien.

Fritidslesing er viktig

Fritidslesing har en rekke fordeler for barna, som går langt utover bare tall og statistikker. Fritidslesing gi barn en mulighet til å utforske fantasiverdener, utvikle empati og forståelse for andre menneskers liv og perspektiver. Gjennom bøker kan barn reise til fjerne steder, oppleve historiske hendelser og leve gjennom karakterers opplevelser. Dette utvider deres horisonter og bidrar til å utvikle en dypere forståelse av verden rundt dem. Fritidslesing styrker også leseferdigheter. Jo mer de leser, desto bedre blir de til å forstå og tolke tekst. Dette gir dem en viktig ferdighet som er avgjørende for suksess i skolen og senere i livet. Ikke minst gir fritidslesing barn en sjanse til å finne glede i å lese. Når lesing blir en fornøyelig og selvvalgt aktivitet, er sjansen større for at barn vil fortsette å lese gjennom hele livet. Dette kan føre til livslang læring og personlig berikelse.

I år som i fjor er Sommerles-historien tilgjengelig på bokmål, nynorsk, nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk.

Mange gode leseopplevelser

Etter flere år med økning i både antall deltagere og antall sider lest ser vi nå, for fylket som helhet, en utflating og på noen områder en nedgang. Men når vi går inn i statistikken ser vi at flere av bibliotekene ligger veldig tett oppunder og også over landsgjennomsnittet. Og vi må ta med oss at det er lest over 6 000 000 sider fordelt på nesten 60 000 bøker. Bak disse tallene gjemmer det seg mange gode leseopplevelser og ungene som har deltatt har vedlikeholdt sine leseferdigheter gjennom sommeren. Det er derfor ingen tvil om at det jobbes godt her i fylket, men vi kan bli bedre.

Ibbys høstkurs

I år vil Ibby – Norsk barnebokforums høstkurs bli strømmet og være tilgjengelig i tre uker etter 8. desember. Kursene presenterer årets nye bøker for barn og ungdom. I år har dere en gylden anledning til å invitere skole, barnehager og andre som jobber med lesing og litteratur til å motta disse kursene. Forskning viser at både skole, lærere og foreldre er viktige for å stimulere leselysten hos barna og Ibbys presentasjon av nye bøker vil være til god hjelp for å snakke om og anbefale bøker til barn og ungdom. For de som har anledning anbefales de fysiske kursene som avholdes i Harstad, Tromsø og Senja.

Sommerlesforfatter Mari Moen Holsve vil også i år reise på turné i Troms. I løpet av uke 37 vil kommunene Tromsø, Bardu, Målselv, Sørreisa og Senja få besøk av henne.

Mange bibliotek arrangerer Sommerlesavslutninger med premieutdeling og stor ståhei. Det er alltid gøy å feire lesingen!

Sommerles 2023
Troms og Finnmark Bøker Sider Bøker pr deltaker Sider pr deltaker Snitt boklengde
2023 57 860 6 382 857 11,8 1307 110
2022 61 139 6 570 042 13 1395 107
2021 64 138 6 786 033 12,8 1354 106
Til toppen