Tilbud til ukrainske flyktninger

Ukrainsk flagg - Klikk for stort bilde Vi har samlet noen ressurser dere kan bruke i formidling av litteratur og informasjon til ukrainere.

Folkebibliotekene i Troms har nå fått tilgang til PressReader. I Finnmark skal bevilging til finansiering av PressReader opp til politisk behandling, så vi håper det blir tilbud til hele fylket etter hvert.

Det flerspråklige bibliotek (DFB) har samlet en oversikt over bøker på ukrainsk som er tilgjengelig for nedlastning fra internett.

DFB får mange bestillinger og det er begrensninger på hvor mange bøker hvert bibliotek kan låne.

Depotbiblioteket har også bøker på ukrainsk.

Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring har en side med eventyr på ukrainsk og polsk med lyd og bilde.

IMDI har laget en side hvor de har samlet informasjon om beskyttelse og opphold i Norge for flyktninger fra Ukraina.

Lesekroken er et online-tilbud for landets biblioteker, som de kan abonnere på. Her finner dere eventyr på 23 språk, blant annet ukrainsk og russisk.

«Ny i Norge» er NRKs tilbud til nyankomne som ennå ikke har lært seg norsk. Nå tekstes også saker på ukrainsk.  Nyhetssakene som blir tekstet er stort sett nyheter fra Norge. Noen ganger har de også utenriksnyheter.

Gjendiktning av ukrainske poeter
"Fjorten poeter på fjorten dager" er en gjendiktningsdugnad til støtte for Ukraina, etter et initiativ fra lokalbibliotekene i Deichman. Prosjektet er støttet av Fritt ord. Les mer om prosjektet på Deichman sine nettsider.

Leser søker bok har gode ressurser for hvordan man kan arrangere språkkafe.

Vi oppfordrer folkebibliotekene i Troms til å oppdatere og løfte fram undersiden Ny i Norge som ligger bibliotekets nettside. Se hvordan

Presentasjon (PDF, 414 kB) fra fagleder integrering Erle Holm-Varsi på temamøtet 19. april.

Oversikt over kontaktpersoner/mulige samarbeidspartnere (XLSX, 16 kB) i kommunene.

Fylkesnettverk for lesersørvis

«Den er urovekkende og varm». «Lett språk, men en krevende bok». «En kort bok med lavt tempo.» «Hovedpersonen er litt sær, men uredd.» Ett år etter kursene i formidlingsmetoden Lesersørvis daler «appellfaktorene» som sne over Troms og Finnmark fylke.

Møt våre nye kolleger på fylkesbiblioteket

Her finner dere en liten presentasjon av våre nye kolleger. Dette blir stas! Ellen til venstre og Sigrid til høyre.

Forfattermøte med Roger Albrigtsen

Forfatter, foredragsholder og frilansjournalist Roger Albrigtsen har besøkt Várdobáiki samiske senter i Tjeldsund kommune. Forfattermøtet ble strømmet til elleve bibliotek i fylket.

Lesersørvis til barn

Hvordan finner vi rett bok til rett barn? Det er ingen fasitsvar på det spørsmålet, men lesersørvismetoden kan hjelpe oss på veien.

Arbeidsstipend til forfattere bosatt i Nord-Norge

De nordnorske fylkeskommunene lyser ut to arbeidsstipend til forfattere bosatt i Nord-Norge.  Søknadsfrist er 15. mars 2022.

Samenes nasjonaldag 2022

Lihkku beaivái, Sápmi! Gratulerer med dagen Sápmi!

Om folkebibliotek som kunnskapsaktør 2.0

Er det behov for kunnskapsaktøren i bibliotek i fremtiden? Hva vil det si å være en informasjonsveileder? Hva slags informasjonsbehov har innbyggerne? Hva vil være viktig i fremtiden for folkebibliotekene?

Litteraturstrategi for Nord-Norge videreføres

Fylkesrådet har enstemmig vedtatt å videreføre Litteraturstrategi for Nord-Norge for perioden 2022-2025.

God jul og takk for 2021!

Takk for godt samarbeid om prosjekter og ulike tiltak gjennom året 2021, spesielt takk til biblioteksjefene i kommunene i fylket vårt. Her kommer noen tilbakeblikk på viktige begivenheter i 2021.

Finlands nasjonaldag og finsk bibliotektjeneste

Finland nasjonaldag er 6. desember. Hyvää itsenäisyyspäivää! I den anledning har finsk bibliotektjeneste og fotoarkivet laget en liten film med bilder fra Finland.