Nyhetsbrev august 2023

Her kan du lese nyhetsbrevet for august.

Temamøter mellom folkebibliotekene og fylkesbiblioteket  

22. august 08.30-09.30 er det et eget temamøte for bibliotekene i Troms hvor vi presenterer handlingsplanen og ber om innspill til årsplan knyttet til tiltakene i handlingsplanen for høsten 2023 og 2024. Les handlingsplanen her. 
Bli med på møtet 22. august  

Har dere ønsker for tema på møtene framover? Meld inn til Trine Mellem

Biblioteksjefmøte og bibliotekpolitisk seminar 11. og 12. oktober 

Dag én er vi på Scandic Ishavshotel hvor det er holdt av rom til deltakerne. Dag to skal vi være på Fylkeshuset.
11. oktober er kun for biblioteksjefene hvor temaet blant annet er Samisk bibliotektjeneste og felles planlegging av 2024.  
12. oktober er det bibliotekpolitisk seminar, hvor også biblioteksjefenes ledere inviteres. Husk å videreformidle invitasjonen til din leder! 
Det er to temaer på programmet:

  • «Å bli hørt i kommunale prosesser” ved Monica Skybakmoen, tidligere biblioteksjef i tre kommuner, som innleder med foredrag og leder workshop rundt temaet.  
  • «Sosial bærekraft - bibliotekenes rolle» - foredrag ved rådgiver Øystein Stabell fra Innlandet fylkesbibliotek. Vi åpner for samtale og meningsutveksling rundt temaet etter foredraget. 

Programmet oppdateres fortløpende.   Invitasjon med påmelding kommer i egen e-post i løpet av august.

IBBY – Norsk barnebokforum 

IBBY er utmerket kompetanseheving for deg som jobber med barn og ungdom. Vi oppfordrer til at dere allerede nå informerer skoler, barnehager og andre interesserte om muligheten til å delta. Det blir til sammen tre fysiske arrangementer i fylket. Harstad 6. desember, Tromsø 7. desember og Senja 8. desember (strømmes). Les mer om Ibby og arrangementene her. 

Uttalelser fra Landsdelsrådet for kultur 

Landsdelsrådet for kultur i Nord-Norge ga i møte 25.juni 2023 to bibliotekpolitiske uttalelser. En uttalelse om behovet for felles digital infrastruktur for folkebibliotek i Norge og en om utfordringene bibliotekene i Nord-Norge har med fjernlånstjenesten. Uttalelsene er sendt til Kultur- og likestillingsdepartementet og Nasjonalbiblioteket. Her kan du lese uttalelsene.
 

Samekonferansen 2023

Samekonferansen holdes 1. og 2. november. Følg med, programmet kommer på fylkeskommunens nettsider.

Markedsføring av biblioteket 

Nasjonal markedsføringskampanje  - Alt sammen på biblioteket

I mediebanken finner dere kampanjemateriell på norsk og nordsamisk og vi oppfordrer dere til å ta i bruk både digitale og fysiske flater fram til valget 11. september. Les mer og hent materiell  

Nasjonale bibliotekdager  

Norsk Bibliotekforening har tidligere markert Nasjonal bibliotekdag 1. september. I 2023 vil de markere bibliotekene en hel uke, fra 28. august til 3. september. Les mer og få forslag til hvordan ditt bibliotek kan delta i markeringen.  

Lesetimen: Read Hour 

8. september er FNs Internasjonale dag for lese- og skriveferdighet. I bibliotek og skole er Lesetimen en flott anledning til å lage en lokal markering eller et arrangement som inspirerer til leselyst og leseglede.  Les mer og få forslag arrangementer for ditt bibliotek.  

Bibliotek24 

Nå har bibliotekene tilgang på statistikk for digitale innholdstjenester fra Bibliotek24 gjennom BibStat.no. Alle bibliotekene har fått egen melding om dette gjennom ConsortiaManager. 

Bibliobattles 2023 – Meld ditt bibliotek på høstens store spill-eventyr 

I uke 45 kan 200 bibliotek fra hele Norge delta i Minecraft-bygging som del av Nordic og International Game Month. Deltakelse er gratis for alle bibliotek, alt som kreves er markedsføring til høsten. Les mer og meld dere på. Kontaktperson på fylkesbiblioteket er Ellen Berg Larsen

Uprisen – kritikerklasser søkes! 

Troms fylke er med i arbeidet med Uprisen igjen. Men vi trenger tre kritikerklasser til høstens arbeid med å anmelde de nye bøkene. Kan dere spre ordet til engasjerte ungdomsskolelærere, rektorer eller andre dere kjenner? Ta kontakt med Ellen Berg Larsen om dere har noen tips!

Digitalt påfyll om Leselyst med de minste 

Torsdag 31. august lanseres læringsressursen Leselyst med dei minste – saman om lesekultur på Digitalt påfyll. Se mer informasjon og påmelding. 

Folkebibliotek som kunnskapsaktør 

Viken arrangerer digitalt seminar med fokus på studenter som brukergruppe 12. september 0900-1200. Les mer og meld deg på seminaret. 

Base bibliotek 

Alle bibliotek har ansvar for å oppdatere sin informasjon i Base bibliotek. Denne informasjonen Informasjon som adresse, nettside, kontaktinformasjon, organisasjonsnummer og navn på biblioteksjefen er viktig for andre bibliotek og tjenester. Les mer om og logg inn i Base bibliotek 

Nye retningslinjer for fjernlån 

Nasjonalbiblioteket har revidert nasjonale retningslinjer for fjernlån. Her finner du ni ting du må vite. 

WebDewey 

NB har oppdatert påloggingsdokumentet til WebDewey etter kommunesammenslåingene og alle folkebibliotekene skal ha fått tilsendt påloggingsinformasjon fra oss. Finn informasjon og ressurser om WebDewey for bibliotekene.   
Hvordan få lisenser til Norsk WebDewey? Kontaktperson Trine Mellem 

NB inviterer til årets biblioteklederkonferanse 18. og 19. oktober  

Se årets program og meld deg på. 

Bokmessa i Gøteborg 28. september –1. oktober 

Bokmessa kommer som vanlig med et fyldig program om bøker, bibliotek, skolebibliotek og lesing. Les mer på bokmässans nettside.  

Til toppen