Nordisk litteraturuke

Biblioteksjef Kari Sørbø Jonsson leser - Klikk for stort bildeMorgengry på Gamvik bibliotek. Gamvik bibliotek  Denne uka har bibliotek i fylket markert Nordisk litteraturuke. I år er temaet Drømmer og lengsel i Norden og det er lest høyt fra tekster som favner temaet.  

 

I Gamvik inviterte biblioteksjef Kari Sørbø Jonsson til Morgengry og laget en stemning av å samles rundt bålet og litteraturen. Alle trinnene ved Mehavn skole ble invitert. 

Litteraturen har i alle tider hjulpet oss å drømme oss bort, noe som kanskje har vært særlig viktig under pandemien. Noen tanker fra elevene og lærerne på hva de drømte om/lengtet etter under pandemien: Være med venner, være på biblioteket, reise på ferie til varmere strøk, gå på skolen å treffe venner, gå på trening, gi og få klemmer.

Strikk og lytt fra Ibestad bibliotek - Klikk for stort bildeStrikk og lytt på Ibestad bibliotek. Anne Kristiansen   Biblioteksjef Ingvild Johansen i Ibestad arrangerte "strikk og lytt" på biblioteket. Hun leste høyt et utdrag fra romanen "Katrina" av Sally Salminen, hennes debut fra 1939. Et spennende tidsbilde fra Østerbotten og Åland med en sterk kvinneskikkelse.  

Hovedpersonen Katrina lar seg forføre av drømmer og lengsel, etter blant annet et fint hus og epler i alle regnbuens farger. Det spørs vel om dette blir oppfylt av hennes snakkesalige kavaler, som etter å ha vist Katrina sitt nye hjem, forlater henne alene og drar ut på ny reise. Han kommer forhåpentligvis hjem til jul

Det hele ble akkompagnert av Ibestad Hornmusikk, som øvde på julemusikk i lokalet ved siden av 🎶🎄 

Nordisk litteraturuke er et kulturprosjekt for skoler, bibliotek og andre kulturinstitusjoner som ønsker å spre høytlesning, leseglede og nordisk litteratur i Norden og de omkringliggende områdene. I over 20 år har Nordisk litteraturuke blitt arrangert for å fremme nordisk litteratur og den nordiske fortellertradisjonen. Uke 46 er en uke full av opplesninger, utstillinger, debatter og kulturelle opplevelser på tusentalls bibliotek, skoler og kulturinstitusjoner i hele Norden og Baltikum.

Årets utvalgte litteratur er Karin Erlandssons Perlefiskeren og den klassiske romanen Katrina av Sally Salminen. På nettsiden til Nordisk litteraturuke finnes utdrag av teksten fra begge bøkene

Til toppen