Fotografiets utvikling
Franskmannen Nicéphore Niépce tok det første vellykkede fotografiet for 195 år siden, fra vinduet sitt mot dueslaget hjemme i Le Gras i 1826.Han kalte bildet «heliografi» og fikk fiksert bildet permanent på en asfaltplate. Eksponeringstiden var åtte timer. Men fotografiets fødselsdag regnes ikke fra dette tidspunktet. Mer enn ti år etter lanserte Niépces landsmann og samarbeidspartner, kunstmaler og oppfinner Louis Daguerre sin metode «daguerrotypi» i 1837. Fransk vitenskapsakademi offentliggjorde oppfinnelsen ved en seremoni i Paris den 19. august 1839. Fotografiets teknologi har siden utviklet seg ekstremt og nå i vår tid deler vi milliarder av bilder på en dag via sosiale medier.
Norges eldste fotografi
Norges eldste fotografi er tatt av danskfødte Hans Thøger Winther. Motivet er et gateparti i Christiania fra rundt 1840. Et av de eldste bildene i Fylkesbibliotekets fotoarkiv er et atelierportrett av en liten gutt, Eilert Brodtkorb, fotografert i 1867 av Olaf Olsen. Dette bildet er antakelig laget med våtplatemetoden og albuminpapir som er preparert med eggehvite. Denne metoden var den første kommersielt utnyttbare måten å produsere fotografier fra et negativ på.
Miniutstilling av "Spionkameraet MINOX"
Fotoarkivet markerer også fotografiets dag i år med en fysisk miniutstilling av «Spionkameraet MINOX». Pensjonert sivilingeniør, dyktig fotograf og kamerasamler Tharald Tharaldsen fra Bjørnevatn i Sør-Varanger donerte i vinter sitt Minox LX kamera med sjeldent komplett utstyr til fotoarkivet. Minox LX er den femte i en produksjonsrekke av spionkameraet og har vært i markedet i perioden 1978-2003. I tillegg følger et Minox GT-E kamera med. Denne modellen er kjent som verdens minste «35mm» kamera og har vært et populært kamera i "usynlig" gatefotografering. Noen bilder tatt av spionkameraet er stilt ut sammen med utstyret i en glassmonter og den kan ses i Vadsø bibliotekets lokaler fra 19. august og utover høsten. Ellers har Tharald Tharaldsen donert sin store fotosamling og fotografiske boksamling til Grenselandsmuseet i Kirkenes.
Portrett av en liten gutt, Eilert Brodtkorb (1862-1931). På bildet er han ca. 5 år gammel. Bak stolen kan vi se foten til nakkestøtten. Dette er et av de eldste bildene i fotoarkivet, tatt av Olaf Olsen ca. 1867. Fotograf Olaf Olsen (Trondheim) var aktiv i perioden 1864-1883.
Utstillingen er plassert i en glassmonter på Vadsø bibliotek.
Opplysninger om MINOX-kameraet og historikk
Balttyskeren Walter Zapp (f. 4.9.1905 i Riga, Latvia – d. 17.7.2003 i Binningen, Sveits) var oppfinneren bak Minox. Han skapte et kamera (Minox 8x11 mm) som størrelsesmessig var mulig å ha med seg overalt og alltid. I mer enn 50 år er dette kameraet assosiert som et spionkamera, som endret den kalde krigens spionvirksomheten totalt.
Notater om Minox fra Tharald Tharaldsen:
1932: Firmaet ble dannet i Reval av Walter Zapp og Richard Jürgens.
1938: Offisiell markedsintroduksjon av kameraet Rigaer MINOX. Kameraet ble produsert i 1938 av Valsts Elektrotechniska Fabrika (VEF) i Riga/Latvia.
1940: Sovjetiske tropper går inn i de baltiske stater i juni. Ny opprinnelsesbetegnelse på kamerat, Made in USSR. Patentskrift av 20. november 1940 nr.698952. »Walter Zapp in Riga, Union der Sozialistischen worden.»
1941: Innmarsj av Nazi-Tyskland. Produksjonen blir opprettholdt. Walter Zapp flykter til Tyskland med Nansen-pass.
1945: Statsløs og krigsforfulgt. Nydannelse av Minox GmbH i Wetzlar (Zapp & Jürgens).
1946: Første etterkrigsprototyp ferdigstilles.
1947: Objektivet «Complan» ferdigstilles.
1948: Produksjonen starter i Heuchelheim ved Gießen.
1958: Første MINOX B er på markedet.
1996: Firma MINOX GmbH overtas av Leica Camera GmbH.