Forfattermøte med Roger Albrigtsen

Sittende publikum med ryggen til. Foredragsholder Roger Albrigtsen foran et svart/hvitt lysbilde. - Klikk for stort bildeEt lydhørt publikum hører på Roger Albrigtsen. Melita Båfjord  Forfatter, foredragsholder og frilansjournalist Roger Albrigtsen har besøkt Várdobáiki samiske senter i Tjeldsund kommune. Forfattermøtet ble strømmet til elleve bibliotek i fylket.

 
 

Roger Albrigtsen har gitt ut ni bøker om andre verdenskrig og krigsseilerne. Hans morfar var en av mange unge menn som ble sendt ut i krigen, og temaet har interessert han siden han var ung.

Albrigtsen fortalte om dramatiske hendelser og rørende historier om hvordan krigsinnsatsen påvirket livene til krigsseilerne selv og deres familier. Mange kom aldri hjem til sine kjære, og andre hadde traumer og mareritt hele livet på grunn av det de hadde opplevd.

Albrigtsen holdt først et foredrag der mye av innholdet var hentet fra hans serie om Krigsseilerne fra nord. De to første bøkene er knyttet til Finnmark og Troms, mens den tredje som utkommer til våren omhandler krigsseilere med bakgrunn fra Nordland.

Etter foredraget var det en samtale mellom Roger Albrigtsen og Anne Gerd Lehn. De snakket om kildebruk og innhenting av dokumentasjon, og hvordan Albrigtsen selv bearbeider alle disse såre historiene og menneskeskjebnene han blir kjent med. Viktige kilder er Krigsseilerregisteret, sjøforklaringer og familienes egne fortellinger. Til våren kommer den finskproduserte tv-dokumentarserien Untold Arctic Wars, serien omhandler krigen i nordområdene. Albrigtsen er et av intervjuobjektene i denne serien.

Arrangementet ble strømmet til elleve bibliotek i Troms og Finnmark og tilbakemeldingene har vært gode. Dette er et tema som har interesse for flere og teknologien har fungert godt. Kanskje kan det bli flere strømmede arrangement etter hvert.

Forfatteren bor nå i Porsanger, men er oppvokst i Evenes. Derfor var det flere kjente i forsamlingen.

Arrangør var SøT-bibliotekan som er biblioteksamarbeidet i Sør-Troms (bestående av folkebibliotekene i Gratangen, Harstad, Ibestad, Kvæfjord, Lavangen, Salangen og Tjeldsund, samt Bok- og kulturbussen). Arrangementet var en del av prosjektet SøT-saker for enhver smak som er støttet av Nasjonalbiblioteket.


Takk til Vardobaiki samiske senter for samarbeid, bevertning og lokaler.
 

Til toppen