En sommer som aldri før 

Logo Sommerles - Klikk for stort bilde Fra 1. juni til 31. august hvert år deltar barn på lesekampanjen Sommerles. Målet med kampanjen er å motivere barn til å vedlikeholde lesekunnskapene gjennom sommerferien, og å skape leseglede. 2021 ble nok et rekordår i Troms og Finnmark. 

Rekordår 

På denne tiden i fjor skrev fylkesbiblioteket at vi skulle evaluere Sommerles 2020, og satt oss som mål å få med enda flere barn i 2021. Fylkesbiblioteket arrangerte evaluering, og fulgte opp med en felles kampanje-kickoff, og barne- og ungdomsbokforum med lesekampanjer som tema. Dette førte til erfaringsutveksling, nye ideer og kanskje ekstra motivasjon. For selv om antall elever i fylket har sunket litt fra 2020 til 2021, har antall deltakere på Sommerles økt med 7%. Mange bibliotekansatte i fylket har strukket seg langt for at alle barna skulle få høre om kampanjen. De har reist store avstander mellom skolene for å møte elever. De har fortalt om spennende bøker tilpasset aldersgruppen, og vist frem de kule premiene. De har vært leseforbilder, og hjulpet barn i biblioteket med å lese og å registrere lesingen for å få poeng. Det er sannsynlig at nettopp denne innsatsen er grunnen til den store økningen.  

Og barna har lest enda mer enn i fjor: Nesten seks og en halv million sider!  

Avslutningsfeiringer! 

Mari Moen Holsve forteller til engasjerte barn i auditorium. - Klikk for stort bildeMari Moen Holsve forteller til engasjerte barn. Mange bibliotek skal holde Sommerlesfest for å feire barnas innsats og leseglede. Noen får også tradisjonen tro besøk av forfatter av Sommerlesfortellingen, Mari Moen Holsve. I år handler den spesialskrevne fortellingen om regnskogen, og barna får tilgang til ett og ett kapittel gjennom sommeren. Passordet for å låse opp kapittelet får de på bibliotekene. Fortellingen er tilgjengelig både på norsk og nordsamisk. Mari er en engasjerende barne- og ungdomsbokforfatter, som i år besøkte Nordkapp, Alta, Senja og Harstad. Arrangementet ble strømmet til andre bibliotek i fylket fra Senja.  

Til toppen