Båtsfjord for 50 år siden!

Olav Johannessen / Arkiv: Finnmark fylkesbibliotek

Se hvordan hverdagslivet så ut i Båtsfjord for 50 år siden. Ei stor fotosamling etter Olav Johannessen fra Båtsfjord er nå publisert i Digitalt Museum.

Filetarbeidere tar «5 minutter» fra arbeid i Båtsfjord i Finnmark på tidlig 1970-tallet. Fra venstre sitter Doris Walderhaug og Bjørg Nystad. Resten av kvinnene er ukjent. Skansen i bakgrunnen.

Fotoarkivet fikk gjennom et omfattende 2-årig innsamlingsprosjekt «Sikring av Finnmarks analoge fotomateriale etter 1950» inn over 9000 fotografier. En av de største samlingene kommer fra Båtsfjord, over 1000 fotografier etter fotografen og kunstmaleren Olav Johannessen (1925-2018). Johannessen var opprinnelig fra Vågan i Lofoten, men bodde mange år i Båtsfjord. Han leverte bilder og stoff til artikler til Finnmarken og Lofotposten.

Ida Pedersen har arbeidet i en prosjektstilling i vinter i Finnmark fylkesbiblioteks fotoarkiv. Hun har registrert grundig Olav Johannessens fotografiene og samlet inn historisk metadata til bildene i samarbeid med Båtsfjord historielag og andre frivillige. Ida har master i historie og i dokumentasjonsvitenskap. Hun har jobbet tidligere bl.a. i et treårig prosjekt på KUBEN museum og arkiv i Arendal. Selve digitalisering av Olav Johannessens negativer er levert av Nasjonalbibliotekets Kulturarv digitaliseringsprosjekt.

Lenke til Digitalt Museum og Olav Johannessens bilder

Til toppen