Tilbud til ukrainske flyktninger

Ukrainsk flagg - Klikk for stort bilde Vi har samlet noen ressurser dere kan bruke i formidling av litteratur og informasjon til ukrainere.

Folkebibliotekene i Troms har nå fått tilgang til PressReader. I Finnmark skal bevilging til finansiering av PressReader opp til politisk behandling, så vi håper det blir tilbud til hele fylket etter hvert.

Det flerspråklige bibliotek (DFB) har samlet en oversikt over bøker på ukrainsk som er tilgjengelig for nedlastning fra internett.

DFB får mange bestillinger og det er begrensninger på hvor mange bøker hvert bibliotek kan låne.

Depotbiblioteket har også bøker på ukrainsk.

Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring har en side med eventyr på ukrainsk og polsk med lyd og bilde.

IMDI har laget en side hvor de har samlet informasjon om beskyttelse og opphold i Norge for flyktninger fra Ukraina.

Lesekroken er et online-tilbud for landets biblioteker, som de kan abonnere på. Her finner dere eventyr på 23 språk, blant annet ukrainsk og russisk.

«Ny i Norge» er NRKs tilbud til nyankomne som ennå ikke har lært seg norsk. Nå tekstes også saker på ukrainsk.  Nyhetssakene som blir tekstet er stort sett nyheter fra Norge. Noen ganger har de også utenriksnyheter.

Gjendiktning av ukrainske poeter
"Fjorten poeter på fjorten dager" er en gjendiktningsdugnad til støtte for Ukraina, etter et initiativ fra lokalbibliotekene i Deichman. Prosjektet er støttet av Fritt ord. Les mer om prosjektet på Deichman sine nettsider.

Leser søker bok har gode ressurser for hvordan man kan arrangere språkkafe.

Vi oppfordrer folkebibliotekene i Troms til å oppdatere og løfte fram undersiden Ny i Norge som ligger bibliotekets nettside. Se hvordan

Presentasjon (PDF, 414 kB) fra fagleder integrering Erle Holm-Varsi på temamøtet 19. april.

Oversikt over kontaktpersoner/mulige samarbeidspartnere (XLSX, 16 kB) i kommunene.

En sommer som aldri før

Fra 1. juni til 31. august hvert år deltar barn på lesekampanjen Sommerles. Målet med kampanjen er å motivere barn til å vedlikeholde lesekunnskapene gjennom sommerferien, og å skape leseglede. 2021 ble nok et rekordår i Troms og Finnmark.

Fotografiets fødselsdag 19. august – World Photography Day

I år er det 195 år siden det første, vellykkede fotografiet ble tatt.

Bli rådgiver på fylkesbiblioteket i Vadsø

Vi tror det finnes bibliotekarer utenfor fylket vårt, som trenger et ekstra dytt eller en ekstra oppfordring til å søke på stillingene våre. Derfor vil vi gi deg noen flere grunner til å søke!

Sommerles og BookBites

Er du med i årets Sommerles og trenger boktips eller flere bøker? I BookBites-appen finner du både e-bøker og e-lydbøker som du kan låne gratis.

Bransjetreff for litteraturen

Bransjetreff for litteraturen ble arrangert i forbindelse med Festspillene i Nord-Norge i Harstad.

Sigbjørn Skåden fikk årets arbeidsstipend

Vi gratulerer Sigbjørn Skåden som er tildelt årets arbeidsstipend til  en nordnorsk skjønnlitterær forfatter!

Finnlitt-programmet er klart

I høst arrangeres Finnmark internasjonale litteraturfestival i Kirkenes. 16. juni lanserte festivalen sitt program.

Offisiell åpning av Sørreisa bibliotek

I forrige uka var det storstilt åpning av Bølgen i Sørreisa med bibliotek, kulturskole og frivilligsentral.

Flere samiske e-bøker i BookBites

Nå er det mulig å låne flere samiske e-bøker i BookBites.

Webinar om lesersørvis og breddeformidling

Lesersørvis kan bli et viktig verktøy i din hverdag enten du er forlagsansatt, forfatter, litteraturformidler, bibliotekansatt eller jobber i bokhandel.