Tilbud til ukrainske flyktninger

Ukrainsk flagg - Klikk for stort bilde Vi har samlet noen ressurser dere kan bruke i formidling av litteratur og informasjon til ukrainere.

Folkebibliotekene i Troms har nå fått tilgang til PressReader. I Finnmark skal bevilging til finansiering av PressReader opp til politisk behandling, så vi håper det blir tilbud til hele fylket etter hvert.

Det flerspråklige bibliotek (DFB) har samlet en oversikt over bøker på ukrainsk som er tilgjengelig for nedlastning fra internett.

DFB får mange bestillinger og det er begrensninger på hvor mange bøker hvert bibliotek kan låne.

Depotbiblioteket har også bøker på ukrainsk.

Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring har en side med eventyr på ukrainsk og polsk med lyd og bilde.

IMDI har laget en side hvor de har samlet informasjon om beskyttelse og opphold i Norge for flyktninger fra Ukraina.

Lesekroken er et online-tilbud for landets biblioteker, som de kan abonnere på. Her finner dere eventyr på 23 språk, blant annet ukrainsk og russisk.

«Ny i Norge» er NRKs tilbud til nyankomne som ennå ikke har lært seg norsk. Nå tekstes også saker på ukrainsk.  Nyhetssakene som blir tekstet er stort sett nyheter fra Norge. Noen ganger har de også utenriksnyheter.

Gjendiktning av ukrainske poeter
"Fjorten poeter på fjorten dager" er en gjendiktningsdugnad til støtte for Ukraina, etter et initiativ fra lokalbibliotekene i Deichman. Prosjektet er støttet av Fritt ord. Les mer om prosjektet på Deichman sine nettsider.

Leser søker bok har gode ressurser for hvordan man kan arrangere språkkafe.

Vi oppfordrer folkebibliotekene i Troms til å oppdatere og løfte fram undersiden Ny i Norge som ligger bibliotekets nettside. Se hvordan

Presentasjon (PDF, 414 kB) fra fagleder integrering Erle Holm-Varsi på temamøtet 19. april.

Oversikt over kontaktpersoner/mulige samarbeidspartnere (XLSX, 16 kB) i kommunene.

God jul og takk for 2021!

Takk for godt samarbeid om prosjekter og ulike tiltak gjennom året 2021, spesielt takk til biblioteksjefene i kommunene i fylket vårt. Her kommer noen tilbakeblikk på viktige begivenheter i 2021.

Finlands nasjonaldag og finsk bibliotektjeneste

Finland nasjonaldag er 6. desember. Hyvää itsenäisyyspäivää! I den anledning har finsk bibliotektjeneste og fotoarkivet laget en liten film med bilder fra Finland.

Dette skal vi gjøre i 2022

Fylkesbiblioteket har konkretisert det som kom fram på biblioteksjefmøtet 12. oktober 2021. Vennligst oppdater deres kalendere  og følg med på fylkesbibliotekets nyhetsbrev og kalender for oppdatering av aktiviteter og datoer etter hvert.

Kjære kollegaer! En oppsummering fra norsk-russisk bibliotekwebinar

Dette var første gang fylkesbiblioteket arrangerte norsk-russisk bibliotekwebinar i forbindelse med Finnlitt. Tidligere har vi møttes fysisk. Her kommer en oppsummering fra det digitale møtet.

Nordisk litteraturuke

D enne uka har bibliotek i fylket markert Nordisk litteraturuke. I år er temaet Drømmer og lengsel i Norden og det er lest høyt fra tekster som favner temaet.

Arkivdagen 2021 - Barn i arkivet

Troms og Finnmark fylkesbibliotek markerer Arkivdagen 12. - 14. november digitalt i år. Årets tema er «Barn i arkivet».

Girl Tech Fest på Tromsø bibliotek og byarkiv

Tirsdag 2. november ble Girl Tech Fest feiret for sjette gang på Tromsø bibliotek og byarkiv. Hele 236 jenter på 4. t   rinn fra 14 skoler fikk leke med koding og teknologi.

Telefonkiosker har blitt til lesekiosker

Siden 2018 har seks verneverdige telefonkiosker i Finnmark blitt omgjort innvendig til Bok- og Lesekiosker for å stimulere til økt leselyst ved hjelp av gjenbruk.

Finnlitt er underveis

Festivalen er godt i gang og vi kan notere oss god stemning, godt oppmøte og strømming til store deler av fylket.

Under Nordlyset avsluttes med en samtale om havene som omgir Norge

Samtalen tar utgangspunkt i storverket Havlandet. Med stor entusiasme og innsikt har journalist Per Anders Todal skrevet Havlandet som han har fått strålende kritikker for. Mannen formidler havet og havets betydning for oss nordmenn på enestående vis.