Tilbud til ukrainske flyktninger

Ukrainsk flagg - Klikk for stort bilde Vi har samlet noen ressurser dere kan bruke i formidling av litteratur og informasjon til ukrainere.

Folkebibliotekene i Troms har nå fått tilgang til PressReader. I Finnmark skal bevilging til finansiering av PressReader opp til politisk behandling, så vi håper det blir tilbud til hele fylket etter hvert.

Det flerspråklige bibliotek (DFB) har samlet en oversikt over bøker på ukrainsk som er tilgjengelig for nedlastning fra internett.

DFB får mange bestillinger og det er begrensninger på hvor mange bøker hvert bibliotek kan låne.

Depotbiblioteket har også bøker på ukrainsk.

Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring har en side med eventyr på ukrainsk og polsk med lyd og bilde.

IMDI har laget en side hvor de har samlet informasjon om beskyttelse og opphold i Norge for flyktninger fra Ukraina.

Lesekroken er et online-tilbud for landets biblioteker, som de kan abonnere på. Her finner dere eventyr på 23 språk, blant annet ukrainsk og russisk.

«Ny i Norge» er NRKs tilbud til nyankomne som ennå ikke har lært seg norsk. Nå tekstes også saker på ukrainsk.  Nyhetssakene som blir tekstet er stort sett nyheter fra Norge. Noen ganger har de også utenriksnyheter.

Gjendiktning av ukrainske poeter
"Fjorten poeter på fjorten dager" er en gjendiktningsdugnad til støtte for Ukraina, etter et initiativ fra lokalbibliotekene i Deichman. Prosjektet er støttet av Fritt ord. Les mer om prosjektet på Deichman sine nettsider.

Leser søker bok har gode ressurser for hvordan man kan arrangere språkkafe.

Vi oppfordrer folkebibliotekene i Troms til å oppdatere og løfte fram undersiden Ny i Norge som ligger bibliotekets nettside. Se hvordan

Presentasjon (PDF, 414 kB) fra fagleder integrering Erle Holm-Varsi på temamøtet 19. april.

Oversikt over kontaktpersoner/mulige samarbeidspartnere (XLSX, 16 kB) i kommunene.

Bransjetreff for litteraturmiljøet i Nord-Norge

Det er klart for det årlige bransjetreffet for litteraturmiljøet i Nord-Norge. Nærmere 40 forfattere og bibliotekansatte er påmeldte og kommer til Harstad 27. og 28. juni. Utvalgte deler av programmet strømmes til dere som ikke kan være der.

Fotoarkivet på innsamling i Bugøynes og Karasjok

Det 2-årige prosjektet Sikring av Finnmarks visuelle fotohistorie etter 1950-2000 starter opp igjen etter å ha stått på pause under pandemien.

Takk for god innsats, Ann-Britt!

Torsdag 12. mai inviterte fylkesbiblioteket og bibliotekansatte i Finnmark region midt til en digital markering for Ann-Britt Skog. Hun går nå over til å bli pensjonist, etter 17 år som bibliotekar.

Vel blåst biblioteksjefmøte i Alta

Vårens møte for biblioteksjefer i Troms og Finnmark ble holdt i på Scandic i Alta 26. og 27. april.

Nytt biblioteksystem - godt i gang med innspillsmøter!

I prosjektet «Grenseløse muligheter, samarbeid gjennom biblioteksystem» er vi nå godt i gang med å hente innspill fra partene i prosjektet.

Bok- og kulturbussen fyller 20 år

Jubileumsmarkeringen var 22. april med presentasjon av ny dekor!

Nyeste ansatt på fylkesbiblioteket

Signe Fløystad Aune startet som rådgiver ved Troms og Finnmark fylkesbibliotek 23. mars i år. Signe skal i hovedsak jobbe med Finmarksbiblioteket som er en innholdsrik og historisk viktig samling litteratur om og fra Finnmark, Nordkalotten og Barentsregionen. I tillegg skal hun jobbe som bibliotekfaglig rådgiver ved fylkesbiblioteket.

Pressemelding / PreassadieĐáhus

Under Påskefestivalen i Kautokeino, åpner utstillingen «Når samen sitter på et høyt fjell, da er tankene klare» Gaskavahku cuoŋománu 13.b. diibmu 16:00, Guovdageainnu Beassášfestivála oktavuođas, rahpat čájáhusa «Go sápmelaš lea alla vári nalde, de sus lea oba čielggas jierbmi»

Hyvvää kväänikansan päivää! Gratulerer med Kvenfolkets dag!

I anledning Kvenfolkets dag 16. mars, har Helga Pettersen ved Kvensk bibliotektjeneste laget en video som fremsnakker fire nye kvenske utgivelser!

Ny biblioteksjef i Sør-Varanger

Birgit Wøhni Risan er den nye biblioteksjefen i Sør-Varanger. Hun startet i jobben 1. februar i år.