Tilbud til ukrainske flyktninger

Ukrainsk flagg - Klikk for stort bilde Vi har samlet noen ressurser dere kan bruke i formidling av litteratur og informasjon til ukrainere.

Folkebibliotekene i Troms har nå fått tilgang til PressReader. I Finnmark skal bevilging til finansiering av PressReader opp til politisk behandling, så vi håper det blir tilbud til hele fylket etter hvert.

Det flerspråklige bibliotek (DFB) har samlet en oversikt over bøker på ukrainsk som er tilgjengelig for nedlastning fra internett.

DFB får mange bestillinger og det er begrensninger på hvor mange bøker hvert bibliotek kan låne.

Depotbiblioteket har også bøker på ukrainsk.

Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring har en side med eventyr på ukrainsk og polsk med lyd og bilde.

IMDI har laget en side hvor de har samlet informasjon om beskyttelse og opphold i Norge for flyktninger fra Ukraina.

Lesekroken er et online-tilbud for landets biblioteker, som de kan abonnere på. Her finner dere eventyr på 23 språk, blant annet ukrainsk og russisk.

«Ny i Norge» er NRKs tilbud til nyankomne som ennå ikke har lært seg norsk. Nå tekstes også saker på ukrainsk.  Nyhetssakene som blir tekstet er stort sett nyheter fra Norge. Noen ganger har de også utenriksnyheter.

Gjendiktning av ukrainske poeter
"Fjorten poeter på fjorten dager" er en gjendiktningsdugnad til støtte for Ukraina, etter et initiativ fra lokalbibliotekene i Deichman. Prosjektet er støttet av Fritt ord. Les mer om prosjektet på Deichman sine nettsider.

Leser søker bok har gode ressurser for hvordan man kan arrangere språkkafe.

Vi oppfordrer folkebibliotekene i Troms til å oppdatere og løfte fram undersiden Ny i Norge som ligger bibliotekets nettside. Se hvordan

Presentasjon (PDF, 414 kB) fra fagleder integrering Erle Holm-Varsi på temamøtet 19. april.

Oversikt over kontaktpersoner/mulige samarbeidspartnere (XLSX, 16 kB) i kommunene.

Sommerlesfest og turné i Finnmark 2022!

Mari Moen Holsve, forfatter av Sommerlesfortellingen, har igjen vært på populær Finnmarkstur. For første gang har også bibliotekene kunne få strømme eksklusivt fra et bibliotek live til del av sine lokale arrangement.

Vil ha flere unge lesere til å bruke BookBites

Det er nå lansert en kampanje for å gjøre unge oppmerksomme på at det finnes et gratis tilbud for lån av e-bøker og lydbøker fra biblioteket og å få flere av dem til å ta i bruk BookBites.

Fotoarkivet i Vadsø reiser til Hasvik!

Vi kommer til folkebiblioteket i Hasvik 5.-6.oktober hvor biblioteksjef Ramona Wallin tar imot oss.

Lasse Valkeapää skal lede privatarkivpiloten Digitalt Verksted Finnmark

Finnmarksarkivenes samarbeidsprosjekt Digitalt Verksted Finnmark startet opp 1. september. Med Arkivverkets utviklingsmidler er Lasse Andreas Kvermo Valkeapää ansatt som prosjektleder i 10 måneder.

Sommerles holder koken

Fra 1. juni til 31. august hvert år deltar barn på lesekampanjen Sommerles. Målet med kampanjen er å motivere barn til å vedlikeholde lesekunnskapene gjennom sommerferien, og å skape leseglede.

Spillformidling – noe for ditt bibliotek?

Dataspill, konsollspill, mobilspill og brettspill. Og rollespill. Det finnes mange ulike typer spill på markedet og det som er felles for dem alle er at de har et dedikert publikum der ute. Både barn, ungdom og voksne – ja etter hvert også seniorene – spiller gjerne og ofte på en eller annen plattform. Da er det bra om også bibliotekene har strategier for hvordan vi når ut til disse gruppene!

Bli med på seminar om samlingsutvikling!

Datoen er onsdag 21. september. Reise og overnatting dekkes av prosjektet for folkebibliotek i Troms og Finnmark.

Nye biblioteksjefer i Finnmark

Oppdater deg på de nye biblioteksjefene i Finnmark, og bli med fylkesbiblioteket på bibliotekbesøk i Sør-Varanger.

Oppstart av handlingsplanarbeid for folkebibliotek i Troms fylke

Nå er oppstart av arbeidet med å utarbeide en ny handlingsplan for bibliotekene i Troms formelt vedtatt i fylkesrådet. Vi ser fram til å samarbeide med kommunene med å lage en handlingsplan som skal gi oss retning for det felles arbeidet de kommende årene.

Hva skjer til høsten?

Fylkesbiblioteket planlegger høsten og det blir stor aktivitet. Noe er felles for bibliotekansatte i hele fylket og noe for hhv Troms og Finnmark.