Ta med deg dine innspill, spørsmål og erfaringer til møtet.
Forarbeid:
- Velg ei bok fra 2022 eller 2023. Målgruppe 3-20 år, så her kan du velge alle slags bøker. Forslag til titler er sendt på e-post.
- Velg en formidlingsmetode/oppgave (se liste nedenfor) som du bruker på boka.
- Forbered 3-5 minutter med presentasjon av boka eller hva du lærte av formidlingsmetoden for oss andre.
Delta i Teams-møte
Formidlingsmetoder
- Velg et spennende avsnitt som kan formidle noe vesentlig ved boka. Øv deg på å lese det høyt. Noter ned sidetallet så andre kan bruke samme avsnitt. Hvis tid: Hvorfor er dette avsnittet godt egnet? Hva skaper interesse?
- Oppsummer handlinga og slutt med en cliffhanger som skaper nysgjerrighet.
- Velg en scene i boka. Se for deg scenen i ditt indre. Frys tida og fortell oss hvordan det ser ut der, lukter, føles, hvem som er der og hva som står på spill.
- Oppsummer boka muntlig for deg selv. Ta deretter tida og fortell om boka på 2 minutter. Så stiller du klokka på ett minutt og gjør det samme. Deretter på 30 sekunder. Hva ble med videre? Hva er det viktigste du vil formidle/fortelle om boka? Ta med deg de korteste beskrivelsene til møtet, og erfaringa med å gjøre dette.
- Fortell om bokas viktigste appellfaktorer ved hjelp av Lesersørvis til barn-metoden.
- Oppsummer handlinga fra én persons synsvinkel. Kan det være noen andre enn hovedpersonen? Stopp på et spennende sted.
- Hvis bildebok: Prøv å formidle boka ved å beskrive illustrasjonene og måten de bidrar til at historien fortelles. Hvordan skaper illustrasjonene noe mer enn det teksten forteller alene?
- Beskriv boka til a) en lærer eller forelder og b) et barn/skoleelev. (evt også c) besteforelder) Målet er at alle tre skal ha lyst til å lese den. Hva gjør du annerledes? Hvorfor?
- Ta utgangspunkt i ei sakprosabok eller et tema i tiden. Hvilke romaner kan du anbefale ut fra dette? Til hvilke målgrupper blant barn og unge? Presenter sakprosaboka og (minst) tre skjønnlitterære forslag basert på den, som om du formidler til målgruppa.
- Ta utgangspunkt i en mye utlånt roman. Hvilke sakprosabøker kan du anbefale ut fra denne? Til hvilke målgrupper blant barn og unge? Presenter romanen og (minst) tre sakprosabøker basert på den, som om du formidler til målgruppa.
- Bruk en aktuell sak fra nyhetsbildet. En hendelse, en merkedag, en historisk begivenhet som kan knyttes til boka du vil formidle.
- Er det noe i boka du kjenner spesielt godt igjen eller kan knytte til eget liv? Fortell en personlig anekdote om hvorfor boka betyr noe for deg, og bruk den som inngang til å formidle boka.
- Snakk til kamera/mikrofonen! Ta opp deg selv på mobilen mens du snakker om ei bok, og se på videoen etterpå. Hva fungerer? Hva vil du endre på? Trenger du manus? Hvor kort kan videoen være? Hvordan er stemmebruken? Lyset og bakgrunnen? La deg gjerne inspirere av kurset Videoboktips på bibliotekutvikling.no
- Kan du bruke en bamse, en figur eller noe annet i biblioteket til å formidle boka? Hvordan?
- Bruk en annen formidlingsmetode og del med oss andre hvordan og hvorfor du formidler slik.
Arrangør
-
-
Troms og Finnmark fylkesbibliotek